15.9 C
Deurne
vrijdag 21 juni 2024
Home- DeurneLokale zorgverleners starten samenwerking voor oncologische zorg in Deurne

Lokale zorgverleners starten samenwerking voor oncologische zorg in Deurne

Stel je hebt kanker, dan staat je hele leven op kop. Wat ooit vaste grond leek, wordt onder je voeten weggeslagen. David Jansen van Fysio Jansen in Deurne ontdekte tijdens zijn opleiding oncologische revalidatiewetenschappen dat mensen met kanker in een zwart gat vallen als het gaat om zorg buiten het ziekenhuis. Daarom besloot hij een netwerk voor oncologische zorg op te richten in Deurne waarin verschillende zorgverleners hun krachten bundelen.

Inmiddels heeft een uiteenlopende groep lokale zorgaanbieders zich aangesloten bij Oncozorg Deurne om samen een totaalplaatje neer te zetten op het gebied van oncologische behandeling en begeleiding. Doel van de samenwerking is om de oncologische zorg in de regio Deurne completer, duidelijker en gestroomlijnder te maken.

Van overleven naar kwaliteit van leven
Oncozorg Deurne gaat daarbij vooral mensen met kanker en naasten ontzorgen. Daarnaast willen de zorgverleners ondersteuning bieden aan huisartsen en ziekenhuizen. De mix aan behandelvormen richt zich niet alleen op overleven, maar vooral op kwaliteit van leven. “In de fase van ziek zijn leef je tussen hoop en vrees en van ingreep naar behandeling, maar ook daarna zal je nog allerlei hindernissen tegenkomen. Voor zaken als operaties, chemo, hormoontherapie of bestraling moet je natuurlijk in het ziekenhuis zijn, maar het hebben van kanker houdt meer in dan alleen dat en waar kan je dan terecht?”, zegt David Jansen.

Vertrouwd gezicht
Als je vanwege kanker behandeld wordt in het ziekenhuis, is een casemanager oncologie je vaste aanspreekpunt. Je krijgt van hem of haar de nodige voorlichting en ondersteuning in de stressvolle en verdrietige periode. De samenwerkende zorgverleners gaan die taak niet overnemen maar werken in het verlengde hiervan. Zo heeft de patiënt niet alleen in het ziekenhuis, maar ook in de thuissituatie een vertrouwd gezicht om de koers mee uit te stippelen.

Optimaal van dienst
Jansen vertelt dat er heel wat werk aan de start van Oncozorg Deurne voorafgegaan is: “De club met aangesloten zorgverleners is compleet, een prachtige website vol informatie staat online, samenwerking met omliggende ziekenhuizen is een feit en huisartsen zijn op de hoogte. Alle ingrediënten om mensen met kanker en betrokkenen in de omgeving Deurne optimaal van dienst te zijn.”

Eén portaal met heleboel deuren
Omdat mensen die geconfronteerd worden met kanker wel iets anders aan hun hoofd hebben dan de weg zoeken in zorgland, heeft de organisatie alles zo duidelijk mogelijk gemaakt. “De onderlinge lijntjes zijn bij Oncozorg Deurne heel kort. Alle aangesloten zorgverleners weten hoe het er in elkaars keuken aan toe gaat en dat maakt dat er heel snel geschakeld kan worden. Eén portaal dus, met een heleboel deuren”, legt David Jansen uit. Via een centrale intake worden de hulpvragen in beeld gebracht, waarna deze worden ondergebracht bij de betreffende hulpverleners. Meer informatie vind je op de website van Oncozorg Deurne.

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen