7.7 C
Deurne
maandag 15 april 2024
Home- NeerkantLoopgraven in Neerkant moeten wijken voor nieuwbouw; toch geen plekje in Oorlogsmuseum...

Loopgraven in Neerkant moeten wijken voor nieuwbouw; toch geen plekje in Oorlogsmuseum Overloon

De twee in Neerkant ontdekte betonnen loopgraven uit de Tweede Wereldoorlog moeten wijken voor de nieuwbouw van 18 woningen in het plangebied Meistraat. De gemeente Deurne gaat de archeologische vondsten woensdag en donderdag uitgraven. De ene loopgraaf wordt behouden en tijdelijk verplaatst naar een plek ten zuidwesten van het terrein waar de huizen moeten komen te staan.

De gemeente zegt dat de overblijfselen niet kunnen blijven liggen op de huidige plek: “De loopgraven liggen in twee bouwkavels en kunnen daarom niet op deze locatie blijven. Besloten is dat de loopgraven verplaatst zullen worden.”

Oorlogsmuseum
Voor de tweede loopgraaf is er contact geweest met het Oorlogsmuseum in Overloon. “Helaas heeft het museum er toch niet voor gekozen de loopgraaf op te nemen in haar collectie. De loopgraaf die in de slechtste staat is, wordt daarom niet behouden”, zegt de gemeente.

Voor het exemplaar dat eerst naar een tijdelijke plek verhuist, wordt een geschikte permanente locatie gezocht. De gemeente benadrukt dat het belangrijk is dat deze loopgraaf op een ‘juiste en veilige locatie’ komt te liggen.

Kapot gaan
Bij de verplaatsingswerkzaamheden op 20 en 21 december worden de loopgraven met gespecialiseerd materiaal uit de grond gehaald. “Ondanks alle voorzorgsmaatregelen bestaat er een kans dat de loopgraven kapot gaan tijdens het uit de grond halen”, aldus de gemeente.

De archeologische vondsten werden gedaan tijdens de voorbereidende werkzaamheden voor de bouw van 18 woningen. Die moeten vlakbij de gevonden loopgraven komen te staan aan de zuidelijke rand van Neerkant, achter de bebouwing aan de Meistraat en aan de voormalige Zaadweg. In eerst instantie werd gedacht dat het ging om bunkers, maar het bleken loopgraven van Nederlandse makelij te zijn, afkomstig uit de Tweede Wereldoorlog.

In januari of februari 2024 wordt gestart met het bouwrijp maken van de gronden voor de 18 woningen, waarvan 17 woningen binnen het concept van Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO).

Lees ook:

Foto: gemeente Deurne

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen