-2.9 C
Deurne
zaterdag 2 december 2023
Home- DeurneLTO stapt uit overleg landbouwakkoord: ‘Onvoldoende inkomenszekerheid voor boeren en tuinders’

LTO stapt uit overleg landbouwakkoord: ‘Onvoldoende inkomenszekerheid voor boeren en tuinders’

Land- en tuinbouworganisatie LTO Nederland heeft dinsdagavond besloten te stoppen met de onderhandelingen over het landbouwakkoord. Hoewel alle partijen maximaal hun best hebben gedaan volgens LTO, is het niet gelukt om tot een akkoord te komen.

Volgens landbouwminister Piet Adema waren de onderhandelingen vlakbij een positieve afronding: “Ik ben ervan overtuigd dat we voor 95 procent klaar waren.” LTO Nederland is daar niet van overtuigd: “De inzet was, conform het advies van Johan Remkes: herstel van vertrouwen, het bieden van perspectief en op een realistische manier de doelen behalen. We moeten echter nuchter en zakelijk constateren dat er onvoldoende stappen zijn gezet om boeren en tuinders handelingsperspectief en inkomenszekerheid te bieden.”

De Peel
Ook voorzitter Mario Berkers van ZLTO de Peel vindt dat er te weinig tegemoet gekomen werd aan de vraag om perspectief voor de boeren: “Dit is niet het kabinet waar we ermee uit kunnen komen. Aan de ene kant worden hele strikte eisen en verplichtingen gesteld met zelfs de datum erbij dat die zouden gaan gelden voor ons en aan de andere kant zijn de tegemoetkomingen die het Rijk wil doen boterzacht en alleen slechts voornemens en geen harde toezeggingen. Dan kan ik me helemaal voorstellen dat onze voormannen de stekker eruit trekken.”

Oplossingen vinden
LTO-voorzitter Sjaak van der Tak zegt te balen dat het niet gelukt is om tot overeenstemming te komen: “We willen samenwerken en oplossingen vinden, dat zit in onze aard. De inzet van minister Adema en het kabinet hebben we erg gewaardeerd. Perspectief vraagt om ruimte om de omslag te kunnen maken. De durf om vertrouwen te hebben in het vakmanschap en ondernemerschap van een sector. Borging van alle natuur- en klimaatdoelen is belangrijk, maar domineren dermate eenzijdig dat een gesprek over de strategische waarde van voedsel, een leefbaar platteland en de immateriële waarde van boeren en tuinders ondergeschikt blijft.”

Prullenbak
Het kabinet gaat nu zelf maatregelen nemen om de landbouwsector te verduurzamen, omdat het niet is gelukt om tot een akkoord te komen. “Natuurlijk hopen we dat de goede elementen die zijn bereikt niet in de prullenbak belanden”, zegt LTO Nederland. Toch meent landbouwminister Adema dat zeker niet al die zaken onveranderd kunnen worden doorgevoerd: “Het kan niet zo zijn dat het kabinet automatisch uitvoert wat er in het akkoord al was afgesproken.”

Logisch
Piet Adema heeft laten weten met het kabinet te gaan overleggen over welke maatregelen er nu genomen moeten worden. De Tweede Kamer gaat volgende week op aanvraag van BBB-voorvrouw Caroline van der Plas in debat met de landbouwminister en minister Christianne van der Wal voor Natuur en Stikstof. Wat betreft Van der Plas is het geen verrassing dat het landbouwakkoord is geklapt: “Met alleen maar doelen en verplichtingen opleggen zonder garanties op een verdienmodel, geen garanties op langjarige ondernemerszekerheid, en vee moeten inleveren zonder dat bekend is hoe de boer verder kan, vind ik dit logisch.”

Foto: Pixabay

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen