15.9 C
Deurne
vrijdag 21 juni 2024
Home- DeurneLucas de Man gaat bezoekers Peel Positief Congres schop onder de kont...

Lucas de Man gaat bezoekers Peel Positief Congres schop onder de kont geven

In de Peel liggen veel uitdagingen. Als het aan Lucas de Man ligt, gaan de deelnemers van het Peel Positief Congres daarbij aan de slag door de ratio los te laten. Hij wil met kunst, humor en verhalen laten zien dat veranderen en verduurzamen echt kan en de bezoekers waar nodig een schop onder de kont geven.

De Vlaamse Lucas de Man is kunstenaar, schrijver en directeur van Company New Heroes en Biobased Creations. Daarnaast is hij bekend als presentator van het AVROTROS-programma Kunstuur. “We leven in een veranderende tijd. We gaan naar een ander waardesysteem dan het politieke systeem dat we kennen. Ik pleit voor een ander systeem waarin mens en natuur samengebracht worden en meer mensen mee mogen doen dan slechts enkelen”, zegt De Man.

‘Sustainability’
Dat pleiten doet hij op diverse manieren. In tv-programma’s, podcasts en boeken en ook op het Peel Positief congres. Lucas de Man daagt mensen uit om verder te denken dan alleen vanuit hun hoofd. Ook over duurzaamheid heeft hij zo zijn eigen ideeën: “De Engelse definitie hiervan is ‘Sustainability’. To sustain is houden wat we hebben. We willen allemaal autorijden, terwijl we weten dat het niet goed is voor het klimaat. Dus we ontwikkelen een elektrische auto en verschuiven zo het probleem. Met die definitie ben ik het niet zomaar eens. Ik geloof in duurzaamheid als een nieuw ecosysteem waarin je je bescheiden opstelt als onderdeel van de natuur. Dat vraagt om een andere houding. Eco in plaats van ego.”

Biobased
In zijn werk laat Lucas zien dat veranderen ook écht kan. In 2021 bouwde hij een huis van volledig natuurlijke materialen. “Alle biobased materialen zijn er namelijk al. Maar wil je dit op grote schaal doen, dan moet je de hele keten activeren.” Met zijn Possible Landscapes project kijkt hij welke grond geschikt is voor het telen van biobased gewassen. “De bodem in de Peel is hiervoor zeer geschikt. Maar er is meer nodig. Met ons project brengen we boeren, burgers, bankiers en bouwers bij elkaar. Er ontstaat een nieuwe keten van partijen die nog nooit hebben samengewerkt”, legt Lucas de Man uit.

Maquette
Hij maakt gebruik van visualisatie om mensen met elkaar in gesprek te laten gaan. “Daarom hebben we een maquette gemaakt van hoe een duurzaam landschap er uit kan zien. We brengen mensen uit verschillende werelden bij elkaar. Je kunt wel zeggen dat iets anders moet, maar je moet ook laten zien hoe! Niet de wet van de luidste geldt, maar samenwerken en samen denken. Kunst en daarmee creativiteit speelt hierin een belangrijke rol, want in de kunst zijn we vrij van verplichtingen, kaders en geldende normen”, zegt De Man.

‘Laat je ratio los!’
Als kunstenaar wil Lucas een grote rol spelen in de transitie naar duurzaam leven en bouwen. “Daarom neem ik graag deel als gastspreker aan het Peel Positief congres. Mijn verhaal zal mensen op allerlei niveaus raken. Ik daag iedereen uit om verder te denken dan alleen met je hoofd. Laat je ratio los! Tegelijkertijd is het elke dag hard werken. Als je dat doet, dan ga je succes hebben. Ik kom Peel Positieve energie brengen en als het nodig is een schop onder de kont!”

Lucas de Man is als gastspreker aanwezig bij het tweede Peel Positief Congres op donderdagmiddag 11 mei in Theater de Ruchte in Someren. Het evenement start om 14.00 uur en duurt tot 18.00 uur. Aanmelden kan via de website van peelpositief.nl.

Foto: Lucas de Man

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen