8.8 C
Deurne
zaterdag 20 april 2024
Home- DeurneMaatregelen na wateroverlast

Maatregelen na wateroverlast

De dag na de wolkbreuk is de gemeente druk bezig met opruimen. Takken en bomen die naar beneden zijn gekomen worden opgeruimd. Ook worden straten waar slib ligt geveegd met veegwagens. Waar nodig worden putdeksels terug gelegd.

De gemeente onderneemt actie door knelpunten aan te pakken. Dit najaar wordt in de Helmondseweg (tussen Houtenhoekweg en Markt) en de Aaltje Reddingiusstraat het riool vervangen. Op deze plek ontstaat nu regelmatig overlast. Het riool in de Amstel/Hagelkruisweg staat ook op de planning om aangepakt te worden.

Wateroverlast ontstaat met name op plekken die lager gelegen zijn. Soms valt er zo veel neerslag in korte tijd, dat de rioolbuizen vol zitten. Ook kan het water dan niet weg stromen naar de waterzuivering of naar beken of sloten. Het water komt dan op de laagste punten het riool weer uit en leidt daar tot overlast.

De Helmondseweg, ter hoogte van de Jan Linders supermarkt, is zo’n locatie waar dit regelmatig voorkomt. Op dit soort plekken kijkt de gemeente ook naar andere oplossingen, zoals het vasthouden van water op de plek waar het valt.

Het regenwater dat in de riolering terecht komt, is afkomstig van wegen, pleinen, daken, inritten en andere verharde oppervlakten. Ongeveer 60% van het regenwater komt uit openbaar gebied. De overige 40% komt van particulieren en bedrijven. U kunt dus ook zelf maatregelen nemen om wateroverlast te beperken. Bijvoorbeeld door de regenpijp af te koppelen en het water op te vangen in een regenton. Of door uw tuin minder te bestraten: ‘steen eruit, plantje erin’.

De gemeente en het waterschap kunnen u helpen en adviseren over te nemen maatregelen. Waterschap Aa en Maas biedt hiervoor ook subsidiemogelijkheden aan. Kijk voor meer informatie en de voorwaarden op www.aaenmaas.nl/klimaat.

Als gevolg van de wolkbreuk ontstond er op woensdagavond 30 augustus ook wateroverlast in het gemeentehuis. Het water kwam via het dak en van onderaf het gebouw binnen. Er is geen schade ontstaan, ook niet aan het gemeentearchief en de opslag van museum De Wieger in de kelder van het gemeentehuis.

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen