9.6 C
Deurne
vrijdag 19 april 2024
Home- DeurneMarinus Biemans stopt als wethouder en wordt nieuwe directeur van woningcorporatie woCom

Marinus Biemans stopt als wethouder en wordt nieuwe directeur van woningcorporatie woCom

Marinus Biemans stopt als wethouder bij gemeente Deurne. Vanaf 1 februari wordt hij de nieuwe directeur-bestuurder van woningcorporatie woCom, die werkzaam is in de gemeenten Asten, Cranendonck, Heeze-Leende, Helmond, Laarbeek en Someren.

Biemans is ruim 14 jaar actief geweest in de Deurnese politiek, waarvan bijna acht jaar als wethouder. In die functie heeft hij op dit moment de portefeuilles: Ruimte, Buitengebied en Wonen. Ook vertegenwoordigde hij politieke partij DOE!, waarvoor hij twee keer lijsttrekker was.

Niet eenvoudig
In die laatste rol kreeg hij het vertrouwen van veel kiezers; iets waardoor het voor Biemans niet eenvoudig was om deze keuze nu te maken: “Tegelijkertijd is het na zo’n periode goed om andere mensen de ruimte te geven. Daarnaast sluit deze nieuwe functie naadloos aan op mijn opleiding en eerdere werkzame leven. Ik kijk er ontzettend naar uit om straks op een andere manier een bijdrage te leveren aan de grote woonopgaven voor deze regio.”

Biemans kijkt tevreden terug op de ruim veertien jaar in de Deurnese politiek. “Samen met de raadsleden, ambtenaren, inwoners en ondernemers heb ik gewerkt aan uiteenlopende zaken. Van de noodzakelijke woningbouw tot de transitie van het buitengebied, het verbeteren van de cultuursector en de versterking van de economie. Hierdoor heb ik de kans gekregen om met veel mensen in contact te komen en samen te werken aan een beter Deurne. Daar kijk ik met heel veel genoegen en ook trots op terug”, zegt Marinus Biemans.

Andere kant
In zijn nieuwe baan als directeur-bestuurde van woCom liggen volgens Biemans voldoende uitdagingen op hem te wachten: “Een prachtige functie waarin je het verschil kunt maken voor de inwoners van de dorpen en steden in onze regio. Als voormalig wethouder zit ik straks, als directeur-bestuurder, aan de andere kant van de tafel. Mooi om vanuit die nieuwe rol een bijdrage te leveren aan het woongeluk van alle huurders van woCom.”

Voorzitter Sebastian Warmoeskerken van de Raad van Commissarissen van de woningcorporatie is blij met de komst van Biemans: “Marinus is goed bekend met de regio en heeft een relevant netwerk. Bovendien hecht hij veel waarde aan samenwerking, zowel intern als extern. Ik ben er dan ook van overtuigd dat hij zich, samen met alle medewerkers, huurdersorganisaties, gemeenten, zorg- en leefbaarheidsorganisaties én collega-corporaties, vast gaat bijten in de uitdagende volkshuisvestelijke taken.”

Opvolger
Voor de Deurnese politieke partij DOE! betekent de keuze van Biemans dat ze een ervaren politicus gaan missen: “De fractie en het bestuur van DOE! betreuren dit zeer, maar hebben er zeker begrip voor dat Marinus een andere weg inslaat. DOE! gaat de komende periode op zoek naar een geschikte opvolger.”

De partij roemt Biemans om de oprechte aandacht die hij altijd voor de inwoners van Deurne had: “Hij was als wethouder en als persoon altijd benaderbaar, stond open voor het gesprek en had oprechte belangstelling voor iedereen. De samenwerking met hem binnen de fractie en daarna met hem als wethouder was er een die gebaseerd was op wederzijds vertrouwen en respect. Deze voelde altijd als vriendschap.”

Onuitputtelijke informatiebron
Ook het college van burgemeester en wethouders en de ambtelijke organisatie van gemeente Deurne danken Biemans voor zijn ’tomeloze inzet en betrokkenheid’: “Wij kennen Marinus als een zeer betrokken en inhoudelijk deskundige wethouder en als een collega met een groot Deurnes hart. Als geboren en getogen Deurnenaar kent hij ieder plekje in Deurne én de geschiedenis daarvan. Voor ons was hij daarmee een onuitputtelijke bron van informatie en een inspiratie in zijn passie voor Deurne. En gewoon een fijne collega om mee samen te werken.”

Biemans studeerde Planologie aan de Radboud Universiteit Nijmegen en werkte een aantal jaar als strategisch beleidsadviseur bij woningcorporatie BrabantWonen in Oss. Hij was kort commissielid toen hij in 2010 voor het eerst raadslid werd.

Leegstand centrum
In zijn jaren als wethouder heeft hij met de centrumaanpak de leegstand in Deurne flink teruggedrongen en heeft hij zich hardgemaakt voor het afschaffen van het betaald parkeren. Ook wist hij als wethouder woningbouw in Deurne en de kerkdorpen te realiseren, met onder andere het binnenhalen van impulsgelden van 1,6 miljoen euro.

Een ander belangrijk dossier voor Biemans was de transitie van het buitengebied. Hierbij werden afgelopen jaren stappen gezet met bijvoorbeeld de grote deelname aan de warme sanering van de varkenshouderij. Marinus Biemans zette zich als wethouder ook in voor de aanpak van geurproblematiek, de intensivering van toezicht op de veehouderij, het Schone Luchtakkoord en het regionale meetnet.

Maakindustrie
Verder had cultuur de aandacht van Biemans. Mede dankzij zijn inzet kwam er in Deurne een volwaardige bibliotheek en is Museum De Wieger weer terug op de kaart. Daarnaast heeft hij een belangrijke rol gespeeld bij het oplossen van de bestuurscrisis bij het cultuurcentrum in 2016 en de komst van het Techniek Centrum Brainport naar Deurne, waar vakmensen worden opgeleid voor de hoogwaardige maakindustrie.

Foto’s: gemeente Deurne/DMG/DOE!

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen