23.6 C
Deurne
zaterdag 2 juli 2022
Home- DeurneMario Berkers van ZLTO over 70% minder stikstofuitstoot de Peel: “Gaan we...

Mario Berkers van ZLTO over 70% minder stikstofuitstoot de Peel: “Gaan we niet halen hoeveel geld we er ook in duwen”

Minister Van der Wal voor Natuur en Stikstof zal vrijdag haar plannen bekend maken voor de vermindering van stikstofuitstoot. Ze heeft aangegeven met “een keiharde boodschap” te komen voor onder meer de Peel waar met 70 tot 80 procent moet worden gereduceerd. Niet realistisch en niet haalbaar, zegt voorzitter Mario Berkers van ZLTO De Peel donderdagavond in het NOS Journaal.

Eén van de middelen die mogelijk wordt ingezet bij het behalen van de forse vermindering van stikstofuitstoot is het uitkopen van boeren. In de reportage van de NOS wordt uitgelegd dat di weinig nut heeft omdat als je alle agrarische bedrijven in een straal van 10 kilometer om de Peel heen stillegt, je bij lange na niet de reductie haalt die minister Van der Wal vrijdag waarschijnlijk zal voorstellen.

‘Te scherp gesteld’
“De realiteit is gewoon dat we het niet gaan halen, die doelstellingen. Die zijn te scherp gesteld. Hoe graag we het misschien met z’n allen willen hebben, die gaan we niet halen hoeveel geld we er ook in duwen”, zegt Berkers van de ZLTO tegenover het NOS Journaal.

Sluiting boerenbedrijven
In het gebied rond de Peel komt nu 1600 mol stikstof per hectare neer, dat moet in de plannen van Den Haag naar beneden tot een uitstoot van 500 molstikstof. Maar bij het sluiten van alle boerenbedrijven in een straal van 10 kilometer rond de Peel daalt de uitstoot slechts tot 1200 mol stikstof per hectare.

Onrust
De plannen van minister Van der Wal leiden tot veel onrust bij boeren in de regio omdat hiermee de toekomst van hun bedrijf ineens zeer onzeker is geworden. Van der Wal benadrukt dat haar plannen nog moeten worden doorgerekend en dat ze morgen pas definitief worden gepresenteerd.

Rigoureus
Ze is wel heel duidelijk over de mate waarin wordt ingegrepen, die zal volgens haar rigoureus zijn. De VVD-minister zegt te snappen dat het impact heeft voor veel agrarische ondernemers en geeft aan dat verschrikkelijk te vinden. Aan de andere kant vindt ze dat dit een moment is waarvan iedereen al drie jaar weet dat het gaat komen.

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen