9 C
Deurne
vrijdag 19 april 2024
Home- DeurneMarkante en veelzijdige Deurnese ondernemer Jan Lichteveld overleden

Markante en veelzijdige Deurnese ondernemer Jan Lichteveld overleden

Van beroep was Jan Lichteveld ondernemer maar voor de Deurnese gemeenschap was hij veel meer dan dat. Hij was de drijvende kracht in de besturen van vele organisaties, verenigingen en bedrijven, politicus en fervent carnavalsvierder. De markante en veelzijdige Jan Lichteveld uit Deurne overleed dinsdag, hij werd 82 jaar.

Stilzitten was er voor Jan niet bij; hij bouwde de herenmodezaak van zijn ouders uit tot een bedrijf met dertien filialen, was directeur van Restaurant Hof van Deurne maar ook voorzitter of bestuurslid van mening vereniging, fractievoorzitter van CDA Deurne en Prins bij de Peelstrekels en Erehosbengel van blaaskapel De Hosbengels. In 1990 kreeg hij de zilveren legpenning van de gemeente Deurne en in 1997 werd Jan Lichteveld benoemd tot ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

Herenmodezaak
Na het behalen van zijn hbs-A diploma op het Sint-Carolus Borromeuscollege in Helmond studeerde hij aan de hogere textielschool (hts) in Enschede, waar hij in juni 1961 het diploma ontving. Jan nam in 1964 de herenmodezaak in de Molenstraat in Deurne van zijn ouders over en wist van Lichteveld-Van Deursen een bekende naam te maken die synoniem stond voor kwaliteitskleding voor heren. In de loop van de jaren groeide de zaak uit tot een keten met modewinkels in de hele regio. Van 1983 tot 1990 was hij ook directeur van restaurant Hof van Deurne aan het Haageind.

Onroerendgoedsector
In 1992 begon Lichteveld om gezondheidsredenen en door het ontbreken van opvolging, met het afbouwen van zijn activiteiten als de kledingwinkels en het restaurant en ging hij zich vanaf 1993 meer toeleggen op de onroerendgoedsector. Hij was ook betrokken bij de oprichting van Mode Express in Helmond en drijvende kracht in het bestuur en aandeelhouder van het bedrijf.

Politiek
Niet alleen het ondernemen deed Jan met passie, ook de lokale politiek in Deurne lag hem na aan het hart. Lichteveld was 16 jaar actief in verschillende functies. Al vanaf 1974 was hij gemeenteraadslid en van 1982 tot 1990 ook fractievoorzitter van de toen tien leden tellende CDA-fractie in Deurne. Daarnaast was hij van 1979 tot 1990 commissaris bij de Regionale ontwikkelingsmaatschappij NV Induma. Dit was een in Helmond gevestigde maatschappij die zorgde voor bevordering van Industriële bedrijvigheid in Zuidoost-Brabant en waarvan de gemeente Deurne aandeelhouder was.

Carnavalsleven
Naast al het werk, was er bij Jan ook tijd voor plezier. Bijvoorbeeld in de vorm van carnaval. Maar ook daarbij was hij ondernemend bezig met het regelen en organiseren van allerlei zaken. Het carnavalsleven in Deurne is door de jaren heen door Jan Lichteveld sterk beïnvloed.

Roze Maondag
In 1969 werd hij Prins Carnaval van De Peelstrekels. Het jaar waarin de optocht een week moest worden uitgesteld door de hevige sneeuwval. Lichteveld was ook bestuurslid van de carnavalsvereniging van 1970 tot 1983 en medeoprichter van de Club van Honderd en de Prinsengarde. Ook de Roze Maondag werd in Deurne een begrip door Jan; van 1984 tot 1996 was hij de organisator van deze speciale carnavalsdag. In 2000 kreeg hij de carnavaleske onderscheiding D’n Biels. Ook werd hij in 1971 Erehosbengel van blaaskapel De Hosbengels.

Belangenorganisaties
Door zijn eigen ondernemerschap voelde hij zich ook betrokken bij collega-ondernemers en organisaties die opkomen voor de belangen van hen. Zo was hij van 1967 tot 1974 bestuurslid van de Sectie Winkeliers van de Ondernemersvereniging Deurne, waarvan hij ook vijf jaar als voorzitter optrad. Bij ondernemersvereniging K.N.O.V. afdeling Deurne was hij van 1965 tot 1989 bestuurslid en 5 jaar penningmeester en 16 jaar voorzitter. Vanuit het K.N.O.V. werd onder meer 12 jaar lang de Midzomermarkt in Deurne georganiseerd en twee maal de 9D-beurs.

Molenstraat
Daarnaast was Lichteveld 10 jaar voorzitter van winkeliersvereniging De Molenstraat, voorzitter van de Stichting Evenementen (1987-2000), bestuurslid van de Stichting Deurne Promotion (1993-2000), bestuurslid van de Stichting Bedrijfspresentatiedagen Deurne (1995-2000) en bestuurslid van Horeca Nederland afdeling Deurne (1988-2004).

Nacht van de Zeilberg
Binnen de Deurnese gemeenschap was hij een bekend gezicht bij nog meer uiteenlopende organisaties. Jan was bestuurslid van Mixed Hockeyclub Deurne (1962-1976), waarvan acht jaar als penningmeester, bestuurslid van de Nacht van de Zeilberg (1986-1990), bestuurslid van Stichting IJsfestijn Deurne (2000-2008) en initiatiefnemer en voorzitter van werkgroep 3ML (2009-2010).

Ziekenhuis
In de periode van 1982 en 1983 was hij voorzitter van het comité ‘Ziekenhuis Deurne moet blijven’, een actiegroep die als doel had het ziekenhuis in Deurne te behouden. De toenmalige minister Gardeniers had in 1982 het plan bekend gemaakt dat er 25 ziekenhuizen in Nederland gesloten moesten worden waarvan één het ziekenhuis in Deurne was.

Onderscheidingen
Jan Lichteveld kreeg voor het vele werk dat hij in en voor de gemeenschap van Deurne deed op 3 april 1990 de zilveren legpenning van de gemeente Deurne. Op 5 april 1997 werd Jan Lichteveld benoemd tot ridder in de Orde van Oranje-Nassau voor zijn verdiensten met een regionale of zelfs landelijke uitstraling en betekenis.

Bekijk hieronder een videoreportage over het ontstaan van Rozen Maondag met onder meer Jan Lichteveld.

Foto: Peter van Oosterhout/Anneke van Hoek-Stienstra

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen