1.8 C
Deurne
zondag 3 december 2023
Home- DeurneMeditatie geleid door mensen met een verstandelijke beperking

Meditatie geleid door mensen met een verstandelijke beperking

Mensen met een verstandelijke beperking kunnen anderen leren in het hier en nu te zijn. Met die onverwachte boodschap verbindt Het Rijtven, locatie van zorgorganisatie ORO, zich met de samenleving. Veel mensen zijn in de huidige, hectische maatschappij op zoek naar rust en bezinning. Vanuit deze gedachte hebben Joost Goossens, Anke de Sadeleer en Eline Saasen van ArtORO meditatieoefeningen ingesproken. 

Joost, Anke en Eline werken als kunstenaar bij ArtORO op Het Rijtven. De meditatieoefeningen die ze ingesproken hebben, zijn serieus en bij vlagen humoristisch. Een knipoog naar de mindfulness hype, maar vooral origineel en echt. Ook is ontspannend pianospel van Joost opgenomen. De meditatieoefeningen en muziek zijn via https://soundcloud.com/mindfulness_rijtven_oro en www.hetrijtven.nl/mindfulness te beluisteren.

Dat Het Rijtven een buitengewone maatschappelijk meerwaarde heeft doordat de bewoners hun omgeving leren te onthaasten, ontdekte het kunstenaarsduo Sjaak Langenberg & Rosé de Beer toen zij in opdracht van ORO een visie op Het Rijtven ontwikkelden. Door het levenstempo van de bewoners als leidraad te nemen ontstaat er een bijzondere variant van de slow movement. De rust en veiligheid op Het Rijtven zijn goed voor iedereen. Door de bestaande kwaliteit van Het Rijtven te versterken en nieuwe voorzieningen en activiteiten te ontwikkelen in lijn met deze visie, wordt deze boodschap steeds meer ondersteund.

Langenberg & De Beer vervullen de rol van creatieve aanjagers en verbinders vanuit studio PUUR, een atelier en presentatieruimte op het terrein. Naast de meditatie- en muziekopnamen loopt er een onderzoek naar multifunctionele SnoezelLounge ruimten en is er onder meer een bijdrage geleverd aan een speellandschap op Het Rijtven. In de projecten werken zij samen met cliënten en hun naasten, medewerkers en vrijwilligers van ORO.

PUUR wordt financieel ondersteund door het BankGiro Loterij Fonds, de Provincie Noord-Brabant en het Brabants Kenniscentrum Kunst en Cultuur (bkkc).

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen