Als je door de bossen wandelt, ben je er vast al een paar tegengekomen. Geelgroene behaarde rupsen met een klein roodbruin staartje. Het exemplaar op de foto werd bijvoorbeeld gezien in de bossen bij de De Bikkels in Vlierden. Het gaat om de meriansborstel die de afgelopen week in grote aantallen door mensen wordt aangetroffen.
Daarom komen er nu ook erg veel vragen over binnen bij De Vlinderstichting. Die geeft aan dat het een rups is die zich na de winter ontpopt tot een nachtvlinder en nu op zoek is naar beschutting om de winter door te komen. Het zijn opvallende dieren met hun witte scheerkwasten en rode pijl. De meriansborstel (Calliteara pudibunda) is meestal licht geelgroen, maar er komen ook bruine vormen voor.
Verpoppingsplek
Als de dagen korter worden, kruipen de rupsen weg en gaan op zoek naar een veilige verpoppingsplek. Ze verstoppen zich tussen afgevallen blad en dode plantenresten. De Vlinderstichting roept daarom ook op om je tuin niet nu al bladvrij te maken: “Laat afgestorven planten en afgevallen bladeren met rust en ruim pas in het voorjaar op.” De meriansborstel blijft de hele winter een pop. In mei komen de vlinders tevoorschijn.
Zomereik
De rupsen komen voor in heel Nederland in bossen, parken en tuinen. Ze leven van diverse bomen en struiken waaronder de sleedoorn, meidoorn, berk en gecultiveerde fruitbomen. Vaak worden de rupsen gevonden onder de zomereik, die ook door de rupsen wordt gegeten. Ook de komende weken kun je ze nog tegenkomen op verschillende plekken in de regio Deurne.