-1.2 C
Deurne
zaterdag 10 december 2022
Home- DeurneNobelprijswinnaar Guido Imbens: 'Op Peelland College geïnteresseerd geraakt in economie'

Nobelprijswinnaar Guido Imbens: ‘Op Peelland College geïnteresseerd geraakt in economie’

Winnaar van de Nobelprijs voor economie Guido Imbens heeft zijn middelbareschooltijd doorgebracht op het Peelland College in Deurne. In een exclusief interview in Deurne Draait Door op DMG radio vertellen hij en zijn oud-leraar John Clerx over hoe bij Imbens de liefde voor de economie is ontstaan.

Imbens krijgt samen met de Israëlische Amerikaan Joshua Angrist van het Massachusetts Institute of Technology de prijs voor hun onderzoek naar causale verbanden tussen opleiding, onderwijs en de arbeidsmarkt. De Amerikaan David Card van de University of California krijgt de andere helft voor zijn deel van het onderzoek. “Heel bijzonder dat ik deze prijs samen met hen gekregen heb. Het zijn twee goede vrienden van me”, licht Imbens toe.

Niet vanzelfsprekend
Dat de oud-leerling van het Peelland College in de economie terecht zou komen, was niet vanzelfsprekend. Voormalig leraar John Clerx vertelt: “Toen hij bij ons op school kwam was hij heel erg geïnteresseerd in wiskunde. Toch kreeg hij wel vrij snel de indruk dat hij iets maatschappelijks met wiskunde wilde doen. Uiteindelijk koos Guido voor economie 3. Dat is een combinatie van wiskunde en economie.”

‘Uniek en fantastisch’
Imbens denkt nog met veel genoegen terug aan zijn middelbareschooltijd in Deurne. “John gaf heel bevlogen les. Door hem ben ik geïnteresseerd geraakt in de economie”, aldus de Nobelprijswinnaar. Clerx is ontzettend trots op zijn voormalig leerling: “Er zijn maar drie Nederlanders die de Nobelprijs voor economie gewonnen hebben. Guido is er daar één van. Het is uniek en fantastisch dat hij dit bereikt heeft.”

Bezoek aan Peelland College
Inmiddels woont Imbens al jaren in Amerika. Hij is dan ook al lange tijd niet meer in Deurne geweest. “Maar de volgende keer als ik in Nederland ben, wil ik een bezoek brengen aan het Peelland College. Ik denk dat dit ergens begin volgend jaar zal zijn”, vertelt hij.

‘Guido Imbens College’
Clerx heeft nog regelmatig via mail contact met Imbens. De oud-leraar hoopt dat de naam van het Peelland College wordt aangepast. “Het zou fantastisch zijn als de school het Guido Imbens College (GIC) gaat heten. Welke school in Nederland kan nou zeggen dat ze een Nobelprijswinnaar hebben voortgebracht?”, zegt Clerx.

Foto: Stanford University

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen