18.5 C
Deurne
zondag 14 juli 2024
Home- DeurneMilitaire vliegoefening met F-16’s begin december boven de Peel

Militaire vliegoefening met F-16’s begin december boven de Peel

Defensie voert van maandag 4 december tot en met donderdag 7 december de oefening Pale Strike uit in de regio. Hierbij wordt onder meer met F-16-gevechtsvliegtuigen boven de Peel getraind in het aanvragen van luchtsteun.

Maandag wordt alleen in de middag gevlogen, op de andere drie dagen gebeurt dit zowel in de ochtend als middag.

JTAC
“De militairen die luchtsteun aanvragen noemen we ook wel Joint Terminal Air Controllers (JTAC). Dit is een gekwalificeerde operator die in staat is om, vanuit een vooruitgeschoven positie, gevechtsvliegtuigen, aanvalshelikopters en bewapende UAV’s (onbemande luchtvaartuigen) aan te sturen boven het inzetgebied”, aldus Defensie. De deelnemende militairen volgen de opleiding tot Joint Terminal Air Controller bij de School Grond-Lucht Samenwerking. De JTAC wordt bij missies vaak gezien als een essentiële functie vanwege het belang van luchtsteun bij hedendaagse Speciale Operaties.

Tijdens de oefeningen begin december in de Peel wordt er naast de F-16’s ook gevlogen met het civiele vliegtuig L-39 Albatros. Defensie meldt dat operationele maar ook weersomstandigheden er voor kunnen zorgen dat de oefeningen anders of op afwijkende momenten worden uitgevoerd dan vooraf is aangekondigd.

Foto: Ministerie van Defensie

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen