15.9 C
Deurne
vrijdag 21 juni 2024
Home- DeurneMinimagroep Deurne geeft met kerst wat extra’s aan arme gezinnen, maar dan...

Minimagroep Deurne geeft met kerst wat extra’s aan arme gezinnen, maar dan moet het er wel zijn

Al bijna veertien jaar zet Karin Hoeben-Martens zich in voor de minder bedeelden onder de naam Minimagroep Deurne. Het hele jaar door helpt ze gezinnen die, veelal door schuldsanering, financiële problemen hebben. Rond Kerstmis doet ze wat extra’s, maar dan moet dat extraatje er wel aan zitten.

“Ik merk dat mensen minder te besteden hebben. Normaal gesproken heb ik half december al genoeg producten binnen om de kerstpakketten samen te stellen, maar dat is nu nog niet zo. Ik denk dat mensen minder vrijgevig zijn omdat alles zo duur is.”

Shoppers vullen
Het liefst zou Hoeben nu druk bezig zijn met het vullen van big shoppers om deze vlak voor kerst naar arme gezinnen te brengen die ze al jaren onder haar hoede neemt. “Het zijn mensen die net buiten de boot vallen om bijvoorbeeld voor de Voedselbank in aanmerking te komen.”

Ze is vooral op zoek naar etenswaren, drinken en cadeaukaarten van lokale supermarkten. Er zijn wat vaste adresjes waar ze terecht kan, zoals de Jumbo in de Koolhof en haar eigen familie en vrienden, maar dat is niet genoeg om de tassen goed gevuld te krijgen.

Om het mensen makkelijk te maken producten te doneren, heeft ze donatiebakken voor haar huis aan de Amer 61 staan. Daarnaast vraagt de Deurnese om zegels van de PLUS supermarkt waarmee ze voor gratis boodschappen kan sparen. Sommige gulle gevers doen ook wel eens een envelop met inhoud in haar brievenbus.

Schrijnende verhalen
Hoeben begon zo’n veertien jaar geleden met speelgoed inzamelen voor arme kinderen. Tegenwoordig merkt ze dat er meer behoefte is aan voedingsproducten, schoonmaakmiddelen en drogisterij-artikelen. Ze helpt een vaste groep van veertien gezinnen die ze door de jaren heen goed heeft leren kennen.

Naast het bijstaan van die gezinnen doet ze ook iets voor minder bedeelde Deurnenaren die liever anoniem blijven. Hiervoor staat er een deelkast bij haar voor de deur. “Hierin stop ik spullen zoals shampoo, tandpasta, blikken en potten voeding, maar ook speelgoed en kleding. Meestal wordt hiervan gebruikgemaakt als het donker is omdat mensen zich schamen voor hun armoede.”

In al die jaren heeft ze al heel wat schrijnende gevallen voorbij zien komen. Gelukkig ziet ze ook gezinnen met wie het beter gaat en die haar hulp op een gegeven moment niet meer nodig hebben. “Die komen nu spullen brengen voor anderen. Soms bedanken ze me met een bloemetje, dan loop ik wel even vol.”

Vanuit het hart
De Deurnese neemt geen nieuwe gezinnen meer aan, maar wil wel doorgaan tot het laatste gezin uit de schulden is. “Al val ik erbij neer. Ik heb COPD, dus het gaat niet altijd zo makkelijk meer. Gelukkig krijg ik hulp van twee vriendinnen. We doen alles vanuit ons hart.”

Wie iets wil doneren, kan terecht aan de Amer 61 of kan contact opnemen met Karin Hoeben-Martens via telefoonnummer 06-23635208 of via haar Facebook.

Foto’s: Karin Hoeben-Martens

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen