10.3 C
Deurne
vrijdag 29 maart 2024
Home- NeerkantMuseum Techniek met een ziel in Neerkant in problemen; stichting wil gebouw...

Museum Techniek met een ziel in Neerkant in problemen; stichting wil gebouw zelf overkopen

De toekomst van het Neerkantse Museum Techniek met een ziel ziet er somber uit. Net als bij veel andere stichtingen zorgen de hoge energieprijzen ervoor dat het steeds moeilijker wordt om de eindjes aan elkaar te knopen. Daarnaast wordt het gebouw waar het museum nu in is gehuisvest verkocht omdat de beheermaatschappij die eigenaar is wordt opgeheven.

De stichting die het museum beheert, heeft het plan om het gebouw zelf aan te kopen maar beschikt niet over voldoende financiële middelen daarvoor. Sterker nog; de huidige energielasten zijn voor de organisatie al een probleem. “De recente zeer forse verhoging van onze energietarieven, ze zijn meer dan verdubbeld, maken het op korte termijn allemaal nog ingewikkelder en onbetaalbaar voor ons voortbestaan als er niets verandert in de huidige situatie”, geeft de stichting aan.

5000 bezoekers
Het museum dat is uitgegroeid tot een multifunctioneel gebouw dat zo’n 5000 bezoekers per jaar trekt, kreeg een eerste klap te verwerken tijdens de coronaperiode. “Gelukkig zien we nu weer een duidelijke toename van het aantal bezoekers. Ongeveer 25 procent van de bezoekers heeft een museumkaart en hebben gratis toegang omdat we een landelijk erkend museum zijn”, leggen de vrijwilligers van de stichting uit.

‘Nul op het rekest’
Naast de hoge energiekosten zit de stichting met het probleem dat de beheermaatschappij waar het gebouw nu van wordt gehuurd, zal worden opgeheven. Verder heeft het museum achterstallig onderhoud en moet er worden geïnvesteerd in verduurzaming van het pand. “In de afgelopen tijd hebben we daar op verschillende plaatsen subsidie voor aangevraagd maar krijgen nul op het rekest omdat we het gebouw huren en het niet van onszelf is of van de gemeente”, zegt de stichting.

Zelf verwerven
Om het museum te laten voortbestaan zien de vrijwilligers van Museum Techniek met een ziel eigenlijk maar één mogelijkheid: “Dat is het gebouw waarin we nu gevestigd zijn zelf verwerven als museum.” Want een overname van het gebouw door een andere partij, die het dan weer aan het museum verhuurt, helpt volgens de vrijwilligers op een aantal punten niet verder. Ook is er überhaupt nog geen andere partij die het gebouw over zou willen nemen.

Verduurzamen
Op dit moment is de stichting bezig om de mogelijkheden en bijkomende kosten in kaart te brengen voor wat betreft de aankoop en de noodzakelijke aanpassingen aan het pand. “We willen het gebouw in haar huidige omvang verwerven en tevens verduurzamen. De bovenverdieping willen we toegankelijker maken voor het publiek en daarmee zien we dus af van ons eerdere plan voor het aanbouwen van ruimtes aan de achterkant. We optimaliseren bij een mogelijke aankoop het gebruik van zowel de beneden- als de bovenverdieping voor onze collectie en alle andere functies die het museum vervult voor onze samenleving”, vertellen de vrijwilligers.

Financieren
Een mooi voornemen van de stichting, maar genoeg geld om de aankoop zelfstandig te kunnen financieren is er niet. Daarom hopen ze op hulp van derden en verschillende instanties, die willen meehelpen om op een jaarlijkse exploitatielast te blijven die door het museum is op te brengen. “We zoeken daarbij actief naar steun bij alle mensen die ons landelijk erkend museum een goed hart toedragen. Hierbij wordt gedacht aan particuliere financiers, de bank, de gemeente Deurne, vrienden en andere sympathisanten van het museum”, geeft de stichting aan.

Obligatieleningen
Daarnaast willen de vrijwilligers proberen of het probleem van de financiering is op te lossen met sympathisanten die één of meerdere obligatieleningen willen verstrekken aan het museum. “We hebben ons tot taak gesteld om voor het einde van de zomer het gebouw over te nemen en te starten met verduurzaming en de overige aanpassingen”, zegt de stichting.

Beeld en geluid
Bij Museum Techniek met een ziel is een uitgebreide collectie te zien op het gebied van beeld en geluid, fotografie, telefonie, huishoudelijke apparatuur en speelgoed uit de periode vanaf 1900 tot heden. Daarnaast is het een ontmoetingsplek voor een aantal inwoners van Neerkant en vrijwilligers van het museum.

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen