9.7 C
Deurne
woensdag 21 februari 2024
Home- DeurneNa 25 jaar lief en leed met klanten gedeeld te hebben stopt...

Na 25 jaar lief en leed met klanten gedeeld te hebben stopt De Korenbloem

Het doet haar wel wat, en de klanten ook, maar na 25 jaar stopt Rita Nooyen met haar bloemenzaak De Korenbloem in de Zeilberg. Het is tijd voor de 67-jarige om te gaan genieten van haar pensioen.

Toen ze het aankondigde, stonden er diezelfde dag nog veel vaste klanten op de stoep. “Hoe moet dat nou?’, zeiden die. Ze vinden het heel jammer dat ik stop, maar ze snappen het wel. Na al dat harde werken geven ze me groot gelijk.”

Gestart in de garage
Rita’s bloemenwinkel begon ongeveer 25 jaar geleden in de garage van haar huis in de Zeilberg. “Dat was goed te combineren met mijn gezin van drie kinderen. Ik stond als enige in de zaak. Dat was best pittig, maar ik wilde vooruit en stak al mijn energie erin.”

Het vak bloemsierkunst leerde ze rond haar 38e toen de tijd rijp was om iets voor zichzelf te doen. “Als klein meisje was ik al met bloemen bezig. Thuis op de boerderij plukte ik madeliefjes en boterbloemen. Het zit ook in de genen. Nichtjes van mij beoefenen dit vak ook.”

Winkel op nummer één
De eigenaresse stopte haar ziel en zaligheid in de winkel en dat doet ze nog steeds. De openingstijden zijn voor haar heilig, ook al is er bijvoorbeeld een bruiloft waar ze naartoe moet. “De winkel komt op één. Als je iets hebt, moet je er ook voor zijn. Niet een bordje op de deur hangen met ‘Wij zijn even weg’.”

Start van de winkel aan de Blasiusstraat in 2005.

Alle tijd en moeite betaalde zich snel terug. Na zeven jaar groeide De Korenbloem uit haar garagejasje. Het was tijd voor uitbreiding naar een echt winkelpand. Dat vond de bloemstyliste in het hart van de Zeilberg aan de Blasiusstraat, waar ze nu nog huist.

Omlopen voor etalage
Er kwam versterking bij in de vorm van Marloes van Veelen die er nu nog steeds werkt. Ook werd het assortiment uitgebreid met cadeauartikelen en houten decoraties. “Dat zijn dingen waarvoor mensen speciaal naar ons toe komen. De meeste komen uit Deurne, maar ook uit Griendtsveen en Ysselsteyn.”

Waar De Korenbloem ook bekend om staat, zijn haar etalages. Wandelaars schijnen er soms zelfs voor om te lopen. De drie kenmerkende grote ramen toonden ieder seizoen het mooiste bloemwerk en decoraties. Nu ogen ze wat leeg omdat de opheffingsuitverkoop al een tijdje aan de gang is.

De Korenbloem anno 2023.

Lief en leed
Met pijn in het hart neemt de Zeilbergse in januari afscheid van haar klanten. “December is een mooie tijd die we graag nog meepakken, maar half januari houdt het echt op. Dan moet het pand leeg zijn, want we bouwen het om tot appartementen.”

Wat haar het meeste bij zal blijven, zijn de contacten met vaste klanten. Sommige families komen al generaties lang in de winkel. “Als bloemist leer je de mensen goed kennen. Ze komen hier als ze bijvoorbeeld een geboorte te vieren hebben, maar ook als er iemand gestorven is. Al die lieve mensen ga ik missen.”

 

Foto’s: Josanne van der Heijden/ De Korenbloem

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen