7.3 C
Deurne
maandag 15 april 2024
Home- DeurneNa de Matthäus nu de Johannes Passion in Deurnese Willibrorduskerk

Na de Matthäus nu de Johannes Passion in Deurnese Willibrorduskerk

De werkgroep concertcyclus van de Stichting Behoud St. Willibrorduskerk heeft op Palmzondag 24 maart weer een bijzonder muziekstuk in petto. Het Amsterdamse ensemble Eik en Linde speelt en zingt die middag de Johannes Passion samen met vijf Deurnese koorzangers. Henk Verhoef is de dirigent.

Rond Pasen vorig jaar trad dit muziekgezelschap ook op in de Willibrorduskerk, maar dan met de Matthäus Passion. Toen ontstond het idee om dat andere passie-werk van Bach ook in Deurne te laten klinken. Werkgroepleden Jan Casper van Beek, Bert Augustus en Lisette van Erp waren meteen enthousiast.

Van Beek: “Voor zover wij weten is de Johannes Passion nog nooit in zijn geheel te horen geweest in Deurne. Bovendien wordt hij nu uitgevoerd op de plek waar die voor bedoeld is, een kerk.”

300 jaar oud
Driehonderd jaar geleden schreef componist Johann Sebastian Bach dit muziekstuk voor orkest, solisten en een koor. Het werd toen voor het eerst opgevoerd op 7 april 1724 in de Nicolaikirche van Leipzig. Het verhaal draait om Jezus die voor de rechter Pilatus verschijnt. Pilatus vraagt het volk wat hij met Jezus aan moet.

“Het is een aangrijpend verhaal”, licht Augustus toe. “De effecten in de muziek zijn heel dramatisch. Het volk, vertegenwoordigd door het koor, reageert fel op wat er in de rechtszaak gebeurt.”

De uitvoering duurt twee en een half uur, inclusief pauze, en begint om 15.30 uur. Bezoekers hoeven niet op houten kerkbanken plaats te nemen, maar op normale stoelen. De opstelling zal hetzelfde zijn als die van vorig jaar Pasen.

De organisatie heeft behoorlijk wat voeten in de aarde. Voor bijvoorbeeld de bouw van het podium, het klaarzetten van de stoelen en het verzorgen van koffie en thee in de pauze zijn zo’n twintig vrijwilligers in touw. Daarnaast coördineert de werkgroep de contacten met het muziekgezelschap, het kerkbestuur en het Cultuurcentrum dat de kaartverkoop doet.

Deurnes tintje
Het ensemble Eik en Linde bestaat uit 25 muzikanten. Ze hebben een eigen koor van zeventien leden. Vijf Deurnese sopranen, onder wie Inge van Beek, Jan Caspers echtgenote, zingen mee in het koor.

Afhankelijk van de plek in de kerk kosten kaartjes 25, 20 of 15 euro per stuk. Op de website van het Cultuurcentrum Deurne staan de rangen uitgelegd.

Voor wie geen toegang tot internet heeft, vindt er op drie momenten een fysieke verkoop plaats. Op 27 februari en 12 maart tussen 10.30 en 12.00 uur kunnen mensen terecht in het parochiecentrum aan de Visser 2 en op 17 maart na de mis in de Willibrorduskerk op de Markt.

Foto’s: Babette Margés/Werkgroep concertcyclus

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen