7.7 C
Deurne
maandag 15 april 2024
Home- DeurneNa kletsnatte maanden geen verbod nodig op beregening van grasland volgens waterschap

Na kletsnatte maanden geen verbod nodig op beregening van grasland volgens waterschap

Waterschap Aa en Maas geeft voor de maanden april en mei geen verbod voor het beregenen van grasland met grondwater. Dit is het gevolg van de huidige hoge grondwaterstanden in het werkgebied van het waterschap, waaronder de regio Deurne.

“Hoewel we dit voorjaar natter ingaan dan de afgelopen jaren, blijft het verstandig om spaarzaam te zijn met (grond)water. En water vast te houden. Een droge en warme periode kan zo weer aanbreken, hebben we afgelopen jaren gemerkt”, zegt waterschap Aa en Maas.

Verdamping
Omdat bomen en planten in het groeiseizoen water uit de bodem halen om te groeien, neemt de verdamping neemt komende tijd toe. Het grondwaterpeil zakt dan snel en de opgebouwde buffer in de bodem is dan volgens Aa en Maas hard nodig om een droge periode te kunnen overbruggen.

Sinds 2014 wordt elk jaar op 1 april bepaald of beregenen van grasland met grondwater in het voorjaar wel of niet wordt verboden. Deze regeling is bedoeld om de voorraad grondwater van Brabant te beschermen en betreft het beregenen van graslanden, sportvelden en golfterreinen in gebieden waar dat normaal nog wel mag. In 2019 en 2022 was een verbod wel nodig, in 2021 spande het erom en vorig jaar was er net als nu geen verbod nodig in het voorjaar.

Toekomst
De Brabantse waterschappen zetten zich het hele jaar in om droogte en verdroging te voorkomen. “Samen met de agrarische sector, natuur- en terreinbeheerders, gemeenten, Rijkswaterstaat en provincie kijken we naar de juiste maatregelen om meer water vast te houden en het grondwater aan te vullen”, melden de waterschappen. Het watersysteem zal volgens hen op termijn veranderen en daarmee ook de lokale aanpassing van de grondwaterstand. “Dit is nodig zodat Brabant ook in de toekomst beter voorbereid is op langere, drogere periodes.”

Foto: waterschap Aa en Maas

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen