23.9 C
Deurne
maandag 22 juli 2024
Home- DeurneNAVO-oefeningen vanaf Luitenant-generaal Bestkazerne in Vredepeel

NAVO-oefeningen vanaf Luitenant-generaal Bestkazerne in Vredepeel

Defensie start maandag op de Luitenant-generaal Bestkazerne in Vredepeel met een aantal NAVO-oefeningen. De derde editie van de Technical Interoperability Exercise 2023 (TIE23) vindt plaats tot en met 22 september en begin oktober wordt er bij de oefening Basic Strike gevlogen met verschillende vliegtuigen.

Aan de oefening die maandag begint, werken deelnemers uit binnen- en buitenland samen in het C-UAS Joint Nucleus en NATO Communication and Information Agency (NCIA) om de beste technologieën te ontwikkelen, om dreiging van drones tegen te gaan.

‘Serieuze bedreiging’
“Drones zijn niet meer weg te denken. Ze zijn klein, snel en makkelijk bedienbaar. Met een creatieve geest kunnen ze gebruikt worden voor allerlei doeleinden en vormen ze dus een serieuze bedreiging”, zegt Defensie. Tijdens TIE23 worden door de deelnemers technische samenwerkingsoplossingen getest tussen NAVO-landen.

De oefening vindt plaats binnen de hekken van de kazerne, waardoor de drones volgens Defensie voor de omgeving niet hoorbaar of waarneembaar zijn, omdat ze op zeer lage hoogte vliegen en nauwelijks geluid produceren.

Basic Strike
Van maandag 2 oktober tot en met vrijdag 6 oktober wordt er tijdens oefening Basic Strike gevlogen met vliegtuigen boven De Peel. Personeel van de Nederlandse krijgsmacht en dat van andere NAVO-landen, leert bij de School Grond-Lucht Samenwerking om samen te werken met vliegtuigen en helikopters. De training in omgeving De Peel staat in het teken van het verzoeken om luchtsteun.

“De militairen die luchtsteun aanvragen, noemen we ook wel Joint Terminal Air Controllers (JTAC). Dit is een gekwalificeerde operator die in staat is om, vanuit een vooruitgeschoven positie, gevechtsvliegtuigen, aanvalshelikopters en bewapende onbemande luchtvaarttuigen (UAV’s) aan te sturen boven het inzetgebied”, aldus Defensie. De JTAC wordt bij missies vaak gezien als een essentiële functie vanwege het belang van luchtsteun bij hedendaagse speciale operaties.

Bij de oefening Basic Strike wordt er gevlogen met een SIAI-Marchetti SF.260 en L-39 Albatros. Op maandag 2 oktober vindt de oefening alleen plaats in de middag, dinsdag tot en met donderdag wordt er gevlogen in de ochtend tot en met het einde van de middag en op vrijdag 6 oktober wordt geoefend van de ochtend tot in de vroege middag.

Foto: Defensie

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen