20.9 C
Deurne
zondag 19 mei 2024
Home- DeurneNegen dagen geen treinen, maar stationsrestauratie Daily Deurne dendert gewoon door

Negen dagen geen treinen, maar stationsrestauratie Daily Deurne dendert gewoon door

Sinds zaterdag rijden er door werkzaamheden geen treinen tussen Eindhoven Centraal en Venlo. De één vindt het een verademing, de ander heeft er flink last van dat de treinen niet rijden en er tijdelijk bussen worden ingezet. Ook voor ondernemer Henk Schroijen is het in dit soort periodes altijd weer even wennen. Toch is hij ondanks het ontbreken van het treinverkeer zeven dagen per week geopend met zijn stationsrestauratie Daily Deurne.

Komend jaar in februari zit de horecazaak van Schroijen al negen jaar in het pand, waar voor 2015 de wachtruimte en het loket van de NS voor treinkaartjes te vinden waren. Het is dus zeker niet de eerste keer dat de ondernemer zo’n treinvrije periode meemaakt. “Die hebben we al een flink aantal achter de rug, maar het is elke keer weer even heel onwerkelijk omdat je zo gewend bent aan de treinen die normaal langskomen”, vertelt Henk Schroijen.

Minder aanloop
Geen treinverkeer betekent voor Daily Deurne automatisch ook minder mensen die binnenkomen voor iets te drinken of een broodje. Toch is de zaak van Schroijen tijdens de spoorwerkzaamheden gewoon geopend. “Natuurlijk merk je meteen dat er minder aanloop is, maar bijvoorbeeld zaterdag was het tussen 13.00 en 16.00 uur toch weer heel druk en was het even aanpoten voor het personeel. Maar van die paar uren moet je het dus wel hebben in zo’n tijd zonder treinverkeer. Daar komt nu vanaf maandag ook nog bij dat het herfstvakantie is, dus dan vallen de forenzen en scholieren ook weg”, legt Schroijen uit.

Dat Daily Deurne gewoon openblijft heeft ook te maken met de functie als wachtruimte. “We zijn naast een horecazaak ook een ruimte voor de reizigers waar ze kunnen wachten. Die moeten ook gewoon kunnen schuilen als dat nodig is. Zeker nu het weer wat minder wordt, is dat een service die natuurlijk niet mag ontbreken”, vertelt de ondernemer.

Gezellige plek
Die ruimte is dankzij de zaak van Henk Schroijen niet meer te vergelijken met de oude kille wachtruimte die het voor de komst van Daily Deurne was: “We hebben er vanaf de start meteen voor gezorgd dat het een gezellige aangename plek is voor reizigers die moeten wachten. Het geeft meer een gevoel van een prettige huiskamer. We hebben toen we begonnen, aan de voorzijde een extra ingang gemaakt en de mogelijkheid gecreëerd waarbij wachtende mensen ook naar het toilet kunnen.”

Bij de NS staat Daily Deurne bekend als een soort kiosk, toch is het net even anders en biedt het ook een breder assortiment aan dan een doorsnee kiosk. “Het is een vlugge afhaal-locatie met een prettige, huiskamerachtige wachtruimte waar de reizende gast in alle rust kan wachten op de volgende trein of bus. Iedereen kan bij ons terecht. Gezinnen, eenlingen, de werkende man, bedrijven en iedereen die zin heeft in iets lekkers”, legt Schroijen uit.

Bread Pit
Hoewel Henk zich al bijna negen jaar prima thuis voelt aan het Stationsplein in Deurne, was het in 2015 eigenlijk helemaal niet de bedoeling dat hij zelf de zaak zou gaan runnen: “De broodjeszaak Bread Pit werd toen ter overname aangeboden. Het idee was dat ik als horeca-adviseur de nieuwe eigenaresse zou gaan helpen met het concept. Tot ik op donderdagavond gebeld werd met de vraag of ik iemand wist die de zaak over kon nemen. Ik had zelf wel interesse en ben vervolgens op vrijdag direct gaan kijken. Een dag later nog eens met mijn hele gezin en op zondag heb ik besloten om het zelf over te nemen.”

Voor Schroijen en zijn personeel is het komende week dus nog even wat rustiger omdat er tot en met dinsdag 17 oktober geen treinen rijden tussen Eindhoven Centraal en Venlo en van woensdag 18 oktober tot en met zondag 22 oktober rijden er geen treinen tussen Helmond en Venlo. Daarna verwacht Henk dat het meteen weer flink druk zal worden: “Dan zijn de werkzaamheden voorbij en is ook de herfstvakantie weer achter de rug, dan is het weer meteen volle bak hier. Daarnaast hebben we ook een groot aantal klanten uit Deurne zelf, die hier eten en drinken komen afhalen. Dus vervelen doen we ons ook komende week zeker niet.”

Spoorwegovergangen
De werkzaamheden aan het spoor in de periode van zaterdag 14 oktober tot en met maandag 23 oktober zullen niet alleen overlast veroorzaken voor treinreizigers, maar ook voor het verkeer in Deurne. Naast het treinverkeer dat ruim een week stil komt te liggen, worden er tegelijkertijd ook drie spoorwegovergangen in Deurne afgesloten.

© ProRailDe overweg tussen de Liesselseweg en de Toon Kortoomslaan is afgesloten voor verkeer van woensdag 18 oktober tot vrijdag 20 oktober om 19.00 uur. Die tussen de Zeilbergsestraat en de Kranenmortelweg is dicht van dinsdag 17 oktober tot woensdag 18 oktober om 18.00 uur. Aan de Griendtsveenseweg is de spoorwegovergang niet toegankelijk van dinsdag 17 tot woensdag 18 oktober om 06.00 uur. Daarnaast is de overweg op de Middenpeelweg bij America tijdens de hele periode van werkzaamheden afgesloten.

Treinreizigers moeten volgens ProRail rekening houden met ongeveer 30 minuten extra reistijd en extra overstappen. Op het traject worden tijdens de werkzaamheden bussen ingezet. De opstapplaatsen zijn te vinden op de volgende plekken:

  • Deurne: vanaf de achterzijde van het station
  • Helmond: vanaf de achterzijde van het station
  • Helmond Brouwhuis: vanaf de voorzijde van het station
  • Helmond ’t Hout: vanaf de zijde Meester Stikkerplein
  • Helmond Brandevoort
  • Horst-Sevenum: vanaf de achterzijde van het station
  • Eindhoven Centraal: vanaf het Beursplein, aan de achterzijde van het station
  • Blerick: vanaf de bushalte, centrumzijde
  • Venlo: vanaf het busstation

Foto’s: Josanne van der Heijden

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen