6.9 C
Deurne
vrijdag 26 april 2024
Home- DeurneNiet schrikken; er zitten weer gladde slangen in de Deurnsche Peel

Niet schrikken; er zitten weer gladde slangen in de Deurnsche Peel

Sinds de grote natuurbrand in de Deurnsche Peel van 2020 zijn er geen gladde slangen meer gezien in het gebied, tot een paar weken geleden. Onderzoekers spotten onlangs drie exemplaren van de slangensoort. De beestjes zijn zwaar beschermd dus als je ze tegenkomt moet je ze met rust laten en mag je ze zeker niet oppakken.

In de Peel kun je eigenlijk maar één soort slang aantreffen; de gladde slang (Coronella austriaca). Het is een onschuldige, niet giftige slang die vooral jaagt op andere reptielen zoals vooral de levendbarende hagedis (Zootoca vivipara), die in de Peel nog vrij veel voorkomt.

Zonnige plekjes
“Bij het uitvoeren van onze werkzaamheden houden we rekening met behoud van hun leefgebied. Dit loont zich want die slangen waren daar sinds de brand van 2020 niet meer gezien”, zegt een expert van waterschap Aa en Maas. De gladde slang wordt ongeveer 50 tot 80 centimeter lang. Ze houden van zonnige plekjes en zoeken een combinatie van een natte en droge omgeving. Vandaar dat ze in de Peel veel voorkomen, vooral in de boerenkuilengebieden.

‘Met rust laten’
De provincie Brabant heeft een beschermingsplan opgesteld, dat wordt uitgevoerd door Staatsbosbeheer, om te zorgen dat de dieren hier goed kunnen gedijen. “Kom je zo’n slang tegen? Wees dan niet bang. De gladde slang is niet giftig. Gewoon met rust laten”, legt de onderzoeker van Aa en Maas uit.

Ringslang
In de Peel was voorheen nóg een slangensoort te vinden; de ringslang (Natrix natrix) maar de laatste officiële signalering vond jaren geleden plaats. Toen kwam je ze nog regelmatig in het agrarisch gebied rondom de Peelgebieden tegen. De ringslang is in Nederland niet in gevaar maar schijnt de laatste tijd uit de provincie Brabant en uit de omgeving van de Peel te zijn verdwenen. Of de slang ook echt is verdwenen uit de Peel, is niet zeker omdat deze soort heel teruggetrokken en verborgen leeft en ook veel rondtrekt.

Foto: Staffan Kyrk

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen