9.4 C
Deurne
vrijdag 3 februari 2023
Home- DeurneNieuwe manier WOZ-waarde bepalen met foto’s levert vragen en argwaan op in...

Nieuwe manier WOZ-waarde bepalen met foto’s levert vragen en argwaan op in Deurne

Eigenaren van vrijstaande huizen in Deurne hebben deze maand een brief van Belastingsamenwerking Oost-Brabant (BSOB) ontvangen waarin verzocht wordt om foto’s te maken van diverse leefruimten van hun woning. Deze moeten daarna online worden ingestuurd om de juiste WOZ-waarde bepalen.

De nieuwe methode wordt niet meteen met gejuich ontvangen want verschillende huiseigenaren maken zich zorgen over de privacy door het versturen van fotomateriaal van de binnenkant van hun woning.

Taxateur
Maar er is meer kritiek op de nieuwe manier van werken door BSOB. Waar eerst een taxateur de woning bezocht en notities maakte voor het taxatierapport, ligt nu de taak bij de burger door middel van het maken van foto’s. CDA Deurne heeft raadsvragen gesteld over de nieuwe werkwijze. ”In deze brief is te lezen dat het noodzakelijk is dat eens in de vijf jaar een weergave van de huidige staat van de leefruimtes van de woning doorgegeven worden. Bij welk besluit heeft Deurne ingestemd met het opvragen van foto’s van de binnenkant van een woning om de WOZ-waarde te kunnen bepalen?”, vraagt de fractie zich af.

Noodzakelijk
Ook geeft CDA Deurne aan dat veel andere gemeenten geen gebruik maken van deze handelswijze: “In hoeverre zijn foto’s waarop onder andere de binnenkant van een woning zichtbaar is noodzakelijk voor het vaststellen van de WOZ-waarde? In hoeverre zijn foto’s van tuinen en bijgebouwen waar ook naar gevraagd wordt, hiervoor noodzakelijk?”

Privacy
De fractie wil daarnaast weten hoe het bij de nieuwe manier van werken zit met de privacy van privé-, familie- en gezinsleven en de AVG. “Hoe wordt voorkomen dat met deze werkwijze onrechtmatig bijzondere persoonsgegevens verwerkt worden? Denk bijvoorbeeld aan pillendoosjes of brieven met strafrechtelijke informatie die op de keukentafel liggen en door een inwoner op de foto gezet worden”, geeft de fractie aan.

‘Hetzelfde mapje’
En de grootste vraag voor zowel het CDA als de huiseigenaren is: voor welke doelen worden de foto’s gebruikt en wie krijgen deze foto’s te zien? De gemeente Deurne laat weten: “Wie denkt dat daardoor de privacy in het geding komt, heeft het mis. De foto’s belanden in precies hetzelfde mapje als die van de taxateurs. Eigenlijk verandert er dus niets.”

WOZ-bezwaren
Het enige waarvan de gemeente wel hoopt dat verandert, is het aantal WOZ-bezwaren dat via No-Cure-No-Pay bureaus wordt aangevraagd. “Dit kost de gemeenschap veel geld! Taxateurs moeten opnieuw aan het werk, en zijn een steeds groter gedeelte van hun tijd bezig met bezwaarafhandeling. Want deze bezwaren gaan vaak over een te hoge WOZ-waarde”, legt de gemeente uit.

Nauwkeuriger
Het probleem zit hem volgens de gemeente Deurne in het feit dat de BSOB niet binnen kan kijken en dus vaak zelf een inschatting moet maken over de binnenkant van een woning. Dit gebeurt dan volgens de gemeente aan de hand van ontbrekende, onjuiste of verouderde gegevens: “Doordat de burger nu zelf op een laagdrempelige manier, informatie over de binnenkant van de woning door kan geven, kan BSOB nauwkeuriger de WOZ-waarde bepalen. En met een juiste WOZ-waarde, krijgt de burger een eerlijke belastingaanslag.”

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen