26.1 C
Deurne
donderdag 18 augustus 2022
Home- DeurneNieuwe nota van gemeente moet meer duidelijkheid geven over regels voor terrassen...

Nieuwe nota van gemeente moet meer duidelijkheid geven over regels voor terrassen in Deurne

Waar mag je in Deurne als ondernemer een terras openen en aan welke eisen moet je dan voldoen? Het antwoord op die vraag was tot nu toe niet zo simpel. In de loop der jaren zijn er regels voor terrassen vastgelegd in tal van beleidsdocumenten en -notities waardoor er een wirwar van uitgangspunten en voorschriften is ontstaan. Aanleiding voor de gemeente Deurne om alles wat betreft terrassen samen te vatten in één nota.

“De diversiteit en hoeveelheid notities heeft geleid tot een onoverzichtelijk kader”, geeft de gemeente aan. Zo stonden er bijvoorbeeld regels over terrassen in het Reclame- en Uitstalbeleid 2010, de Nota Terrassenbeleid 2007 en de Welstandsnota 2016. Ook bleken de huidige terrasvoorschriften in een aantal gevallen niet correct, achterhaald, overbodig of onduidelijk.

Achterhaalde voorschriften
De Nota Terrassen gemeente Deurne 2022 vormt de basis voor een ‘nieuw’ kader. Nieuw tussen aanhalingstekens, want er wordt deels uitgegaan van de bestaande regelgeving en uitgangspunten. “Wel hebben we kritisch gekeken naar de huidige regels (wettelijk kader) en de voorschriften die tot op heden worden gekoppeld aan de exploitatievergunning. In het kader van deregulering zijn overbodige en achterhaalde voorschriften niet meer opgenomen. Ook zijn onduidelijke voorschriften verwijderd of aangepast”, laat de gemeente weten.

Visitekaartje
Terrassen zijn belangrijk voor Deurne, vindt de gemeente: “Terrassen dragen bij aan gezelligheid en een levendige sfeer en daarmee ook aan de kwaliteit van de buitenruimte. Mooie terrassen kunnen een visitekaartje zijn van de gemeente.” Maar omdat terrassen een onderdeel zijn van de openbare ruimte, kunnen ze volgens de gemeente ook problemen veroorzaken. “Daarom zijn er wel regels nodig die ervoor zorgen dat overlast en onveiligheid zoveel als mogelijk wordt voorkomen en de kwaliteit wordt geborgd.” De uitgangspunten en criteria voor het toekennen van een terras wijzigen niet. Dat betekent voor de bestaande terrassen dat de huidige afmetingen, zoals vastgelegd in de horecaexploitatievergunning, hetzelfde blijven.

Geen medewerking
Er zijn in het centrum van Deurne een aantal locaties waar de gemeente in geen geval medewerking verleend aan het toekennen van een terrasgedeelte in een aanvraag horecaexploitatievergunning. “Het betreft locaties die voor wat betreft de openbare orde en de woon- en leefsituatie bij voorbaat niet geschikt worden geacht”, geeft de gemeente aan. De plekken waar geen terrassen worden toegestaan zijn de Wolfsberg, het zuidelijk deel van de Kerkstraat, de oostzijde van de Raadhuisstraat, de Torenstraat, de Wever en Schuifelenberg.

Foto: Gemeente Deurne

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen