12.8 C
Deurne
dinsdag 28 juni 2022
Home- DeurneNog steeds in voor een dolletje; meneer Dortant uit Deurne wordt 103...

Nog steeds in voor een dolletje; meneer Dortant uit Deurne wordt 103 jaar

Hij is nog steeds in voor een dolletje en voor zijn leeftijd zeer fit; meneer Dortant uit Deurne werd woensdag gefeliciteerd met zijn 103de verjaardag door locoburgemeester Marinus Biemans. In verpleeg- en verzorgingshuis De Nieuwenhof nam Dortant een boeket bloemen in ontvangst en kreeg hij onder meer een verjaardagskaart met de tekst ‘Pas op! Brandgevaar…103 kaarsjes uitblazen’.

Meneer Dortant werd op 6 juni 1919 in Heerderheide geboren en zijn jeugd en volwassen leven bracht hij door op Limburgse grond maar vanaf 2013 woont hij in Deurne. Hij kijkt terug op een fijne jeugd, maar wie denkt dat hem alles is aan komen waaien heeft het mis. Al op zijn veertiende moest hij aan het werk om te voorzien in de kost. Voor drie gulden in de week werkte hij keihard in een bakkerij. Wat hij verdiende moest hij afgeven aan zijn ouders zodat er voldoende geld was om het twaalfkoppig gezin te onderhouden.

Broodbezorger
Na enkele jaren in de bakkerij ging Dortant aan het werk in de mijnen, uiteindelijk gaf hij hier de brui aan en werd hij broodbezorger. Dit werk lag hem een stuk beter maar na enige tijd was zijn vrouw in verwachting van hun tweede kind en had hij geen andere keus dan toch weer de mijn in te gaan. Hij werkte hier zo’n twintig jaar en wat hij zich er vooral nog van herinnert is het gevloek en getier van de bazen: “Verschrikkelijk vond ik dat, maar dat was hoe het ging.”

Acrobatische capriolen
Na gedane arbeid is het goed rusten, maar niet voor Dortant want al sinds zijn jeugd vindt hij vertier in sport. Al vanaf zijn 13de jaar was hij lid van een kunstwielerclub. Trots toont hij boeken vol foto’s die getuigen van de acrobatische capriolen die hij uithaalde.

De Nieuwenhof
Toen de gezondheid van zijn vrouw achteruit ging, verzorgde Dortant haar thuis in het Limburgse Brunssum. In 2013 werd dit te zwaar voor hem, maar in de omgeving was bij geen enkel verzorgingstehuis plek voor het echtpaar. In de Nieuwenhof waren wel mogelijkheden en zo trad het stel in de voetsporen van hun dochter, die al jaren in Deurne woont.

‘Blijven ademen’
Mevrouw werd opgenomen op een verpleegafdeling en meneer betrok enkele verdiepingen hoger een kamer. Van ‘s ochtends vroeg tot ‘s avonds laat zat Dortant aan de zijde van zijn grote liefde. Toen zij enkele maanden later overleed had de kwieke weduwnaar al zo zijn draai gevonden op z’n nieuwe stek, dat hij besloot te blijven in Deurne. “Ik mis mijn vrouw heel erg, maar ik ga niet in een hoekje zitten want dan houd ik het niet uit. Ik heb geen zin om over nare dingen te praten, ik maak liever schik.” Volgens Dortant is er geen geheim om 103 te worden: “Het is heel simpel, je moet gewoon blijven ademen.”

Foto: Facebook Marinus Biemans – Oorspronkelijk interview: Daniëlle van de Haterd

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen