De plannen voor het ecodorp Allemansland liggen er al vanaf 2018. Het heeft lang geduurd voordat er een geschikte plek werd gevonden in de Peel maar aan de Milhezerweg in Deurne denken de bewoners van het gezamenlijk woonproject een goede stek te hebben gevonden waar ze zich thuis zullen voelen. Toch moeten ze nog even geduld hebben want de verwachting is dat het nog twee jaar duurt voor er echt gewoond kan worden.
Het dorpje wordt gebouwd op een stuk grond dat net buiten de bebouwde kom ten noorden van Deurne ligt. In de wijk komen 24 woningen in verschillende groottes en stijlen en een gemeenschappelijk gebouw te staan.
Nieuwe bewoners
Allemansland geeft aan nog ruimte te hebben voor nieuwe deelnemers: “Tot nu toe hebben we al bewoners voor de eerste twaalf woningen. Dat betekent dat we nog steeds op zoek zijn naar bewoners voor de overige twaalf woningen.” Via informatieavonden gaan de bewoners van het ecodorp de inwoners van Deurne, en voornamelijk de Walsberg komende tijd informeren en betrekken bij hun initiatief. Ook gaan ze actief op zoek naar bewoners voor de twaalf plaatsen die nog vrij zijn.
Duurzaam
Voordat er op de plek aan de Milhezerweg gewoond kan worden, moet er nog veel gebeuren. “Over twee jaar hopen we hier met zijn allen te kunnen gaan wonen”, zeggen de deelnemers van Allemansland. In december vorig jaar hebben ze gezamenlijk gekozen voor aannemer Bukkems-Willems uit Milheeze. “De kennismaking met Ramon van Zundert en zijn uitleg over hun bouwsysteem maakte de keuze duidelijk. Zij werken met EkoWood, welke een ecologisch en zeer duurzame oplossing is”, geeft de organisatie aan. Allemansland heeft ook bewust gekozen voor een lokale aannemer die zich dicht in de buurt van het ecodorp bevindt.
Bouwteam
Vorige week hebben de leden van de techniek-kring van Allemansland samen met MAG-architecten, Wijontwikkelensamen en Bukkems-Willems de eerste bouwteambijeenkomst houden. In dit verband wordt door alle partijen samen gekeken op welke wijze de te realiseren woningen en gezamenlijke ruimte op de meest effectieve, efficiënte en kostenbewuste manier kan worden ontworpen en gerealiseerd.
Rob Stam
Het oorspronkelijke idee voor het ecodorp in Deurne kwam van Rob Stam die vijf jaar geleden nog samen met zijn vrouw Mirjam en twee dochtertjes in de Sint Jozefparochie woonde. Hij en zijn gezin hadden een droom; ontsnappen aan de hectiek en wonen in een omgeving waar voor elkaar zorgen een vanzelfsprekendheid is. Dat moest gaan plaatsvinden in Allemansland op een zelfde manier als dat al gebeurde bij Bolderburen. En dat wilden ze niet alleen doen, maar met gelijkgestemden.
Denemarken
Zo’n ecodorp van de grond krijgen bleek een stuk minder eenvoudig dan werd gehoopt. Het zoeken naar een geschikte plek kostte veel tijd. Daarbij werd in eerste instantie gekeken naar een locatie in Griendtsveen en twee plekken in Deurne en Gemert-Bakel. Ondertussen verhuisde Stam met zijn gezin naar Denemarken en moesten anderen binnen Allemansland de rol van kartrekker overnemen. Dat heeft ze uiteindelijk geleid naar de Milhezerweg in Deurne.
Open en groen
Het ecodorp komt te staan op een stuk grond van twee hectare met 24 huisjes van verschillende afmetingen, in een duurzame en betaalbare vorm. “Een goede balans tussen samen en privacy, en waar het vooral ook erg open en groen is. Denk bijvoorbeeld aan een dierenweide, moestuintjes, een kruidentuin, en een natuurlijk speelparadijs voor kinderen”, geven de leden van Allemansland aan.
Geen schuttingen
Iedere woning krijgt een eigen perceel met daarbij een kleine eigen tuin. De tuinen lopen over in het gemeenschappelijke buitengebied dat overdag vrij toegankelijk is voor iedereen. Er komen geen hoge schuttingen of hoge hekwerken als erfafscheiding, maar er wordt slim gebruik gemaakt van planten en heesters om een gevoel van privacy te creëren.
Vrijuit spelen
Er komt op het terrein een centrale parkeerplaats, zodat kinderen vrijuit kunnen spelen zonder op auto’s te hoeven letten. “Er zullen gedeelde creatieve hulpmiddelen zijn om bijvoorbeeld boodschappen van de auto naar de huisjes te brengen, waar nodig helpen bewoners elkaar”, legt de organisatie uit.
Gemeenschappelijk gebouw
Belangrijk in het ecodorp waarvan de inwoners alles besluiten op een sociocratische manier, is het gemeenschappelijk gebouw. Hierin komen een keuken, woonkamer, werkplaats, logeerkamers en een wasruimte die door alle bewoners kunnen worden gebruikt. “In de gemeenschappelijke ruimtes kunnen verjaardagen gevierd worden en allerlei andere leuke dingen ondernomen worden, zoals gemeenschappelijk eten”, geeft Allemansland aan.
Maatschappelijke activiteiten
Er komt een natuurlijke speeltuin voor alle kinderen uit de buurt. De organisatie van het ecodorpje legt uit dat ook lokale scholen welkom zijn voor rondleidingen waarbij verteld wordt over onderwerpen als duurzamer wonen en het verbouwen van voedsel: “Er zullen activiteiten zijn voor kinderen uit de buurt, eetavonden en mogelijk een ontmoetingscafé in de ochtend. Allemansland zal het aanbod van maatschappelijke activiteiten goed afstemmen op zowel de lokale behoefte als op de unieke toegevoegde waarde van Allemansland zelf.”
Inspiratiebron
De initiatiefnemers van de woongroep willen dat het ecodorp in Deurne een inspiratiebron wordt voor andere mensen uit de hele wereld: “Er zullen regelmatig rondleidingen en open dagen georganiseerd worden. Ook wil Allemansland de mogelijkheid bieden aan anderen om een bepaalde periode op Allemansland te verblijven, bijvoorbeeld door uitwisseling met andere (internationale) ecologische woonprojecten. Doel hiervan is met de hierdoor opgedane kennis en ervaring het eigen project en andere gelijksoortige projecten te verrijken. Meer informatie over Allemansland vind je op allemans.land.
Lees ook: Plannen voor ecologische woongemeenschap in Deurne