16.2 C
Deurne
zaterdag 18 mei 2024
Home- DeurneNoorderlicht afgelopen weekend ook in Deurne gespot

Noorderlicht afgelopen weekend ook in Deurne gespot

Wie graag een keer het Noorderlicht wil zien, hoefde daarvoor afgelopen weekend niet helemaal het noorden van Scandinavië. Gewoon in je tuin was vooral vrijdagavond de aurora borealis goed te zien in Deurne.

Maudie van den Broek wist het natuurverschijnsel vast te leggen op foto: “Wat een feest weer. Het Noorderlicht in Deurne.” De gekleurde gloed die zichtbaar is in de lucht, ontstaat doordat elektrisch geladen deeltjes van de zon met hoge snelheid tegen de atmosfeer botsen. Dat geeft de roze, paarse en groene lichtverschijnselen.

Zonnestormen
De aarde had dit weekend te maken met één van de sterkste zonnestormen in ruim twintig jaar. Experts denken dat dit de komende jaren vaker zal gaan gebeuren, maar dat het niet een ontwikkeling is waar we ons zorgen over hoeven te maken.

GPS
Toch kan het natuurfenomeen voor boeren vervelende gevolgen hebben. De zonnestormen zorgen namelijk naast de mooie lichtverschijnselen ook voor plasmadeeltjes in de lucht die verstoringen van GPS-systemen veroorzaken. Die navigatiehulpmiddelen worden onder meer gebruikt bij het planten van gewassen.

Met behulp van GPS worden tot op de centimeter nauwkeurig zaden geplant, maar als het systeem verstoord wordt door de plasmadeeltjes in de lucht, geeft het RTK-systeem (Real-Time Kinematic) van tractoren geen accurate informatie. Bijvoorbeeld landbouwvoertuigen van het merk John Deere zijn uitgerust met een dergelijk systeem.

Stroomstoring
In 2003 zorgde een vergelijkbare zonnestorm ook voor stroomstoringen in Zweden en beschadigde deze transformatoren in Zuid-Afrika. In 1989 kwam zelfs een hele provincie in Canada urenlang zonder stroom te zitten door zo’n storm.

Dat het Noorderlicht in ons land zichtbaar wordt, is op zich niet zeldzaam. Wel is bijzonder dat het van te voren bekend is wanneer het spectaculaire kleurenspel verschijnt. Meestal wordt het toevallig opgemerkt.

Vorige keren dat het natuurverschijnsel boven Nederland waarneembaar was, gebeurde dit in maart van dit jaar en in november van vorig jaar. Ook toen wist Maudie van den Broek het licht vast te leggen vanuit haar achtertuin in Deurne.

Lees ook: Noorderlicht ook in regio Deurne duidelijk zichtbaar met blote oog

Foto: Maudie van den Broek

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen