8.8 C
Deurne
zaterdag 20 april 2024
Home- DeurneNoorderlicht ook in regio Deurne duidelijk zichtbaar met blote oog

Noorderlicht ook in regio Deurne duidelijk zichtbaar met blote oog

Om het noorderlicht te zien moet je normaal een behoorlijke reis maken naar bijvoorbeeld Lapland, Noorwegen of IJsland. Maar zondagavond kon in Nederland het weerfenomeen ook met het blote oog worden waargenomen, waaronder in Deurne.

Het beste moment om het noorderlicht in volle gloed te zien, was tussen 18.30 en 19.00 uur. Daar was Andrew Jones uit Deurne wat te laat voor. “Toen was ik nog Formule 1 aan het kijken”, lacht hij.

Maar daarna waagde hij het er toch nog op om iets van het noorderlicht vast te leggen: “Was helaas niet op het hoogtepunt. Deze foto is genomen om 20.32 uur, maar op zich nog steeds een leuk plaatje.”

Dakraam
Jean-Paul Vosmeer uit Deurne was iets eerder met het vastleggen van het natuurverschijnsel, waardoor de kleuren nog wat beter zichtbaar waren: “Noorderlicht in Deurne zomaar vanuit het dakraam.” Ook Maudie van den Broek wist het licht vast te leggen vanuit haar achtertuin in Deurne.

Die gekleurde gloed in de lucht ontstaat doordat elektrisch geladen deeltjes van de zon met hoge snelheid tegen de atmosfeer botsen. Dat geeft roze en groene lichtverschijnselen.

Het is voor ons land vrij zeldzaam dat het noorderlicht zo goed te zien is, zoals zondagavond in voornamelijk Noord-Brabant het geval was. Toch werd het fenomeen dit jaar al meerdere keren waargenomen. Dit komt door de cyclus van de zon. Daarbij stoot die soms weinig geladen deeltjes uit en in andere periodes minder. Op dit moment zit de zon in een fase waarin het veel van de zogenoemde zonnevlammen uitstoot. Meteorologen verwachten dat de piek ergens komend jaar zal plaatsvinden.

Foto’s: Andrew Jones/Jean-Paul Vosmeer/Maudie van den Broek

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen