12.2 C
Deurne
zaterdag 2 november 2024
TOP-BANNER-ANIM-3-SEC
Home- DeurneOmwonenden ongerust over kans op nieuwe Peelbrand

Omwonenden ongerust over kans op nieuwe Peelbrand

Omwonenden van de Deurnese Peel maken zich meer dan omwonenden van andere natuurgebieden in Zuidoost-Brabant zorgen om het risico van een natuurbrand. Dat blijkt uit onderzoek van het Eindhovense bureau Markteffect dat in opdracht van de gemeente Deurne en de Veiligheidsregio Brabant Zuidoost het onderzoek heeft uitgevoerd. Aanleiding voor het onderzoek was de grote Peelbrand van vorig jaar april.

Meer dan de helft (53%) van de Peelbewoners maakt zich zorgen om de eigen veiligheid bij een natuurbrand. Op andere plaatsen in Zuidoost-Brabant is dat minder dan een derde (32%). Natuurbrand staat met stip op één in de Peel, de rest van Zuidoost-Brabant maakt zich meer zorgen om andere risico’s zoals cybercrime, extreem geweld en grote stroomstoringen.

Impact
Bij de grote natuurbrand in de Deurnese Peel van april 2020 ging ruim 700 hectare natuurgebied verloren, moesten woningen worden ontruimd en omwonenden hadden wekenlang last van de rook. De impact van de brand is nog steeds groot bij inwoners, natuurbeschermers en boeren die daarom nauwgezet volgen welke maatregelen worden genomen om risico’s en gevolgen zo veel mogelijk te beperken.

Onderzoek
Inmiddels hebben de gemeenten Deurne en Horst aan de Maas, de provincie en veiligheidsregio ook onderzoeken laten doen naar het ontstaan van de grote Peelbrand, naar preventiemogelijkheden en naar de relatie tussen brandveiligheid en natuurbeheer. Dat heeft een aantal aanbevelingen opgeleverd die nu samen met Staatsbosbeheer en Waterschap worden verwerkt in een natuurbrandbeheersplan voor de Peel.

Klimaatverandering
Uit het onderzoek van de Algemene Rekenkamer blijkt onder meer dat als er in de toekomst gelijktijdig natuurbranden uitbreken er een reëel risico bestaat dat die niet snel onder controle kunnen worden gebracht. Specialistische bestrijdings­capaciteit en materieel zijn onvoldoende beschikbaar. Ook zijn de bevoegdheden en samenwerking tussen veiligheidsregio’s niet afdoende waardoor in crisissituaties snelle en juiste besluitvorming over de inzet van schaarse capaciteit wordt bemoeilijkt. Dit terwijl de kans dat zich meer natuurbranden voordoen, de komende jaren groeit door klimaatverandering en toenemende droogte.

Coronacrisis
Dat de natuurbrand in de Peel goed is bestreden is deels het gevolg van een toevallige factor; de coronacrisis. Het Ministerie van Defensie had een streep gehaald door zowel de inzet van eenheden in het buitenland als een aantal geplande oefeningen. Daardoor was er voldoende menskracht en materieel beschikbaar. Ook waren als gevolg van de coronacrisis relatief veel brandweervrijwilligers inzetbaar. Als dit niet het geval was geweest, dan was de natuurbrand mogelijk pas later volledig geblust.

Lees hier de volledige rapporten: https://www.rekenkamer.nl/onderwerpen/verantwoordingsonderzoek/verantwoordingsonderzoek-2020

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen