18.2 C
Deurne
zaterdag 22 juni 2024
Home- ZeilbergOndanks vele regen eerste blauwalg geconstateerd in Zeilbergse Clarinet

Ondanks vele regen eerste blauwalg geconstateerd in Zeilbergse Clarinet

Meestal komen de eerste meldingen van blauwalg pas na meerdere zonnige en warmere lentedagen, maar ondanks de vele regenval van de laatste tijd is er al blauwalg geconstateerd in het water van de Clarinet in Deurne-Zeilberg. De algen scheiden giftige stoffen af, die kunnen zorgen voor gezondheidsklachten bij mensen en dieren.

Bij aanraking met of inname van blauwalg bestaat kans op huidirritatie, duizeligheid, ademhalingsproblemen en ernstige maag- en darmklachten. Waterschap Aa en Maas adviseert om je hond niet te laten zwemmen in de Clarinet of te laten drinken van het water: “Van deze giftige bacteriën kan je hond ziek worden.” Als jezelf in contact komt met het water, luidt het advies om zo snel mogelijk te douchen om je huid goed schoon te spoelen. In het geval je klachten krijgt, wordt aangeraden om contact op te nemen met je huisarts.

Twee locaties
Hoe het kan dat de blauwalg ondanks de vele regen al zo vroeg in het jaar is aangetroffen, kan volgen het waterschap te maken hebben met meerdere factoren. “Zo zijn er verschillende soorten blauwalgen die zich onder verschillende omstandigheden kunnen ontwikkelen. Daar hoeft het dus niet alleen warm en zonnig voor te zijn. We hebben namelijk nu al de eerste blauwalg gespot op twee locaties in ons werkgebied. Het gaat om twee geïsoleerde wateren: de Hamelspoel in Herpen en de Clarinet in Deurne”, aldus waterschap Aa en Maas.

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen