10.2 C
Deurne
donderdag 18 april 2024
Home- DeurneOok in coronatijd waardevol regionaal initiatief in Peelland

Ook in coronatijd waardevol regionaal initiatief in Peelland

‘Vrijheid is een werkwoord’. De burgemeester van Geldrop-Mierlo zei het zaterdagavond tot twee keer toe in zijn toespraak bij het ontsteken van het Bevrijdingsvuur op het Britse ereveld aan de Geldropseweg in Mierlo. De betekenisvolle boodschap duikt de laatste jaren vaker op en lijkt een gevleugelde uitdrukking te worden in een blijvende campagne voor duurzame vrijheid.

Een passend motto ook voor de ceremoniële herdenking in Mierlo van 76 jaar vrijheid in Peelland afgelopen zaterdagavond. Want daaraan was daadwerkelijk hard gewerkt door de projectgroep Death Valley De Peel en haar partners. Deze projectgroep stelde vorig jaar in het Museum Klok & Peel een nog steeds lopende expositie samen op basis van het gelijknamige oorlogsverhalenboek van oud ED-journalist Piet Snijders. Ook stond de projectgroep aan de basis van een 400 kilometer tellend fietsroutenetwerk Death Valley De Peel.

Het Bevrijdingsvuur is een ander oogappeltje van de projectgroep. Dat vuur wordt al sinds jaar en dag vanuit het Franse Bayeux naar Eindhoven gebracht. Vorig jaar – 75 jaar vrijheid – zorgde de projectgroep er samen met de Peellandse gilden en gemeentebesturen voor dat het Bevrijdingsvuur voor het eerst ook ‘als een lopend vuurtje’ door de Peel ging. Dat gebeurde met een vervolgestafette die van start ging met een indrukwekkende en kleurrijke publieksmanifestatie op de Markt in Asten.

Voor dit jaar was een tweede editie van zo’n regionale herdenking in de steigers gezet, maar dan vanaf het Britse ereveld in Mierlo, waar de graven liggen van 665 soldaten van de Britse Gemenebest die hun leven gaven voor onze vrijheid. Echter: toen de organisatie al een heel eind rond was, sloeg de coronapandemie toe en werd duidelijk dat er dit jaar geen groot publieksevenement mogelijk was. In plaats van het bevrijdingsevenement af te blazen besloot de organiserende projectgroep tot een aangepast en coronaproof anderhalve meter programma. Zaterdag bleek hoe juist die beslissing was.

Soberder
Er was vooraf geen publiciteit aan gegeven om publieke toeloop te voorkomen. De herdenking van de bevrijding verliep daardoor veel soberder dan vorig jaar, maar inhoudelijk was ze net zo indrukwekkend. Voor alle aanwezigen – naast tientallen genodigden, lopersgroepen, muzikanten en persvertegenwoordigers – werd het Bevrijdingsvuur ontstoken en verdeeld onder lopers uit de Peelgemeenten.  Onder de klanken van sfeervolle liedjes en doedelzakklanken konden de fakkellopers in de invallende duisternis op weg naar Deurne. Omstreeks 22.30 uur kwam de lopers van Lopersgroep Deurne aan bij het Deurnes kasteel waar het bevrijdingsvuur werd overgedragen.

Daar speelt het Bevrijdingsvuur deze week nog een rol bij lokale vrijheidsactiviteiten. Het blijven herdenken van de regionale oorlogsgeschiedenis geeft Peelland een uitgelezen kans om iets van saamhorigheid uit te stralen.

Foto: Martien van Dam 

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen