11.4 C
Deurne
vrijdag 31 maart 2023
Home- DeurneOok in Deurne nog veel onduidelijkheid over eenmalige energietoeslag voor minima

Ook in Deurne nog veel onduidelijkheid over eenmalige energietoeslag voor minima

Mensen met een laag inkomen moeten 800 euro krijgen als energiecompensatie. Maar er is nog veel onduidelijkheid en er zijn ook grote verschillen per gemeente. Niet overal in het land op wordt dezelfde manier omgegaan met de hoogte van de toeslag. Ook de inkomensgrens op basis waarvan je wel of niet een tegemoetkoming krijgt, is niet in elk gemeente hetzelfde.

Bij inwoners van Deurne heerst datzelfde gevoel van onduidelijkheid. “We krijgen op dit moment veel vragen over de beloofde eenmalige energietoeslag voor huishoudens met een laag inkomen”, laat de gemeente weten.

Verhoogd
Dat zijn vragen over bijvoorbeeld wanneer de toeslag wordt uitbetaald en of mensen hier recht op hebben. Ook is er verwarring over de hoogte van de bijdrage. Eerst was dit ongeveer 200 euro per huishouden, maar inmiddels is dit verhoogd naar ongeveer 800 euro per huishouden.

Geld op rekening
“We begrijpen dat mensen op informatie zitten te wachten, maar we kunnen op dit moment nog geen definitieve duidelijkheid geven over wie er precies in aanmerking komen en de termijn van betaling. We proberen er voor te zorgen dat de inwoners van wie wij weten dat zij hiervoor in aanmerking komen, in april het geld op de rekening krijgen gestort.  Inwoners die dan nog niets hebben ontvangen, maar er wel recht op hebben kunnen dan een aanvraagformulier invullen”, geeft de gemeente aan.

Duidelijkheid
Als je op 1 mei nog niets hebt ontvangen, kun je mogelijk zelf een aanvraag doen volgens de gemeente: “We zijn nu druk bezig met dit allemaal te organiseren. We verwachten hier de komende weken duidelijkheid over te kunnen geven. Op onze gemeentelijke website en sociale media maken we bekend wanneer en hoe dan de aanvraag gedaan kan worden en waaraan je moet voldoen om in aanmerking te komen.”

Schulden
Al je niet zo lang kan wachten op de eenmalige toeslag doordat bijvoorbeeld nu je betalingsverplichtingen er al voor zorgen dat je in de problemen komt, dan adviseert de gemeente om direct contact op te nemen met Grip op Schuld Deurne: “Zij zijn er niet alleen om mensen met schulden te helpen, maar kunnen je ook ondersteunen bij het voorkomen van schulden.” Grip op Schuld is bereikbaar via telefoonnummer 06-37402232 of info@gripopschulddeurne.nl, deze ondersteuning is gratis voor alle inwoners van de gemeente Deurne.

Sociale minima
De richtlijn is dat mensen met een inkomen tot 120% van het ‘sociaal minimum’ in aanmerking komen voor de energietoeslag en dus de 800 euro krijgt. Maar wie er precies onder die minima vallen, dat bepalen gemeenten zelf. Sommige gemeenten gebruiken de grens van 120 procent maar er zijn ook gemeenten die 130 procent hanteren of juist 110.

Te weinig geld
De reden dat bepaalde gemeenten voor de lage grens van 110 procent kiezen, is omdat ze bang zijn dat ze te weinig geld krijgen de Rijksoverheid om mensen te compenseren en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten heeft al gewaarschuwd dat er mogelijk te weinig geld is. Bovenop het bedrag van de energietoeslagen die moeten worden uitbetaald, komen daar voor de gemeenten ook nog kosten bij voor de uitvoering.

Foto: Pixabay

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen