24.9 C
Deurne
zaterdag 20 juli 2024
Home- DeurneOp zoek naar het mooiste zandpad van Brabant; ‘Onverharde wegen belangrijk voor...

Op zoek naar het mooiste zandpad van Brabant; ‘Onverharde wegen belangrijk voor biodiversiteit’

Bij een verkiezing denk je misschien niet meteen aan zandpaden. Toch is de Brabantse Milieufederatie (BMF) op zoek naar het mooiste Brabantse zandpad van 2024 en is er ook de Hetty Gerringa-prijs aan verbonden voor de winnende onverharde weg.

In samenwerking met het Brabants Landschap heeft BMF vorig jaar in september een onderzoek uitgevoerd in onder meer de gemeente Deurne. Daaruit bleek dat zandpaden worden gebruikt door allerlei insecten, vogels en zoogdieren en dat de bermen bestaan uit verschillende waardevolle planten. “Deze onverharde wegen en paden zijn belangrijk voor de biodiversiteit, recreatie en onderdeel van de cultuurhistorie van Brabant”, zegt de milieufederatie.

Slecht nieuws
“Nog steeds worden Brabantse zandpaden in boerenland verhard, omgeploegd of verdwijnen ze door nieuwbouw en verstedelijking. Dit is slecht nieuws”, aldus de natuurorganisatie. Met de verkiezing wil BMF aandacht vragen voor het belang van zandpaden. Uit het onderzoek van vorig jaar kwam bijvoorbeeld naar voren dat de patrijs, putter, kneu, zandbijen en zandloopkevers de onverharde wegen graag gebruiken om te verblijven. Ook werden er sporen aangetroffen van onder andere amfibieën, reptielen en zoogdieren.

Naast de waarde voor de natuur, hebben de onverharde paden ook een recreatieve functie als wandelroute, paard-rijroute en fiets- of mountainbike-route en zijn ze volgens de Brabants Milieufederatie van cultuurhistorisch belang. De paden liggen vaak al decennia op dezelfde plaats. Historische kaarten uit 1832 bevatten diverse onverharde paden.

Waardevolle paden
Heemkundekring H.N. Ouwerling uit Deurne heeft in kaart gebracht welke cultuurhistorisch waardevolle onverharde paden er nog aanwezig zijn in onze gemeente. Dat is volgens de natuurbeschermingsorganisatie een belangrijke bron van informatie voor gemeente Deurne om hun onverharde paden en dus hun cultuurhistorische waarde te beschermen.

In augustus wordt de winnaar van de Hetty Gerringa-prijs voor het mooiste Brabantse zandpad van 2024 bekendgemaakt. Op 28 september brengt BMF een bezoek aan het winnende zandpad. Leden van organisaties die zijn aangesloten bij de Brabantse Milieufederatie kunnen tot en met 2 juli één of meerdere paden nomineren.

Voorwaarde is dat het zandpad openbaar toegankelijk is en in het Brabantse landelijk gebied ligt. “Dus niet in een natuurgebied, maar het kan wel onderdeel zijn van het Natuurnetwerk Brabant”, aldus BMF. De winnaar van de Hetty Gerringa-prijs voor het mooiste Brabantse zandpad van 2024 wordt gekozen door een jury, bestaande uit een afvaardiging van Brabants Landschap, Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer.

Foto: Brabantse Milieufederatie

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen