17.1 C
Deurne
zondag 19 mei 2024
Home- DeurneOp zoek naar ‘wintergasten’ in Deurnsche Peel bij vogelexcursie met Peelgids

Op zoek naar ‘wintergasten’ in Deurnsche Peel bij vogelexcursie met Peelgids

De Deurnsche Peel is een ideale overwinterplek voor veel vogels. Tijdens de vogelexcursie op zondag 14 januari bij Natuurpoort De Peel kan je samen met een Peelgids van Staatsbosbeheer ontdekken welke soorten dat zijn.

Eén van de overwinteraars die te zien is in de Peelstreek, is de gans. Vanuit de noordelijke broedgebieden zoeken deze vogels tijdelijk het warmere zuiden op. De Deurnsche Peel is daarbij een geliefde pleisterplaats. De akkers en weilanden bieden een rijkdom aan voedsel en ’s nachts genieten de vogels van de rust op en rondom het water in het natuurgebied.

Grote zilverreiger
Behalve soorten ganzen en eenden zijn in deze tijd van het jaar onder andere de grote zilverreiger waarneembaar. Van oorsprong komt deze vogel uit het oostelijke, mediterrane gebied. In de winter is hij in Nederland te zien, als de vogels uit Zuid- en Oost-Europa hier komen overwinteren. Dan gebruiken ze voedselrijke weilanden en sloten om te foerageren. De grote zilverreiger heeft een lange gele snavel en meestal zwarte poten. In de broedtijd worden de poten tijdens een korte periode rood en de snavel zwart.

Nieuwe natuur
De vogelwandeling gaat vanaf de Natuurpoort door de nieuw ingerichte natuur in de kop van de Deurnsche Peel naar het Kanaal van Deurne. Dan wordt er gewandeld langs het kanaal en via de wandelroutes weer terug. De nieuw aangelegde natuur is nat en daarom is de kans op waarnemingen van ganzen en eenden volgens Staatsbosbeheer groot. In de bomen en struiken langs het kanaal zijn in deze tijd ook vaak winterse zangvogels te spotten en er is kans op watervogels in het kanaal.

De route loopt deels over onverharde paden, die in deze tijd van het jaar nat en modderig kunnen zijn. Staatsbosbeheer adviseert daarom stevige, waterdichte schoenen te dragen: “Een verrekijker is natuurlijk ook aan te raden!”

De excursie start zondag 14 januari om 8.30 uur vanaf de parkeerplaats bij Natuurpoort De Peel aan het Leegveld 8A in Deurne. De wandeling wordt begeleid door Peelgidsen van Staatsbosbeheer, die vertellen over het gebied en over de vogels die er voorkomen.

Deelnamekosten bedragen 7 euro per persoon. Vooraf reserveren is nodig en kan via staatsbosbeheer.nl/vogelspelen.

Foto: Jan Rosmulder

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen