16.2 C
Deurne
zaterdag 18 mei 2024
Home- DeurneOpenbare toiletten in Deurne worden beter vindbaar door stickers op bestaande verwijsborden

Openbare toiletten in Deurne worden beter vindbaar door stickers op bestaande verwijsborden

Gemeente Deurne gaat onder meer naar aanleiding van een motie van Onafhankelijke Groep Deurne (OGD) de vindbaarheid van openbare toiletten in het centrum verbeteren. Dit wordt gedaan met behulp van stickers die mensen met hoge nood de weg wijzen naar de dichtstbijzijnde publieke wc.

“De wethouder laat in april nog stickers plakken op al aanwezige bebording en gaat samen met partners inventariseren of er nog meer geschikte manieren zijn om de zichtbaarheid van openbare toiletten te vergroten”, vertelt Riny van Leeuwen-Berkvens van OGD dinsdag na afloop van de raadsvergadering.

Ten minste één toilet
In haar motie had de politieke partij aan het college gevraagd om in het centrum van Deurne en zo mogelijk ook in elke kern en kerkdorp van de gemeente nog dit jaar door middel van bebording ten minste één openbaar toilet aan te wijzen, dat bij voorkeur toegankelijk is voor rolstoelgebruikers. Wethouder Marjan Vrijnsen-de Corte meldde direct na het betoog van Van Leeuwen-Berkvens: “Ik wil de spanning maar meteen gewoon uit de lucht halen. Het college zal deze motie omarmen.” Ook alle andere politieke partijen steunden de motie.

KBO Deurne blijkt onlangs contact te hebben opgenomen met de gemeente om net als in de motie van OGD te pleiten voor betere vindbaarheid van openbare wc’s. “Er is afgesproken dat de gemeente in overleg met het centrummanagement de aanwezigheid van openbare toiletten markeert door middel van stickers op bestaande verwijsborden in het centrum”, legt Marjan Vrijnsen-de Corte uit.

Weersomstandigheden
De reden dat de stickers tot nu toe nog niet zijn aangebracht, heeft volgens de wethouder te maken met de weersomstandigheden waaronder de vele regen van afgelopen tijd: “Wij verwachten dat dit eind april geregeld zal zijn.” Andere aanbieders van openbare toiletten worden door KBO Deurne benaderd met de vraag om op vergelijkbare wijze de wc’s beter vindbaar te maken.

Er is door de gemeente in samenwerking met KBO Deurne ook onderzocht of met de Hoge Nood App informatie over de openbare toiletten verschaft kon worden. “In deze zoektocht kwamen we er gauw genoeg achter dat hiervoor een structurele financiële bijdrage van de gemeente vereist is om de lokale bedrijven op te kunnen nemen en vermeld te laten worden in die app. Gezien die voorwaarde, heeft het college besloten hier niet verder mee te gaan”, aldus Vrijnsen-de Corte.

Winkeliers
De wethouder meldt dat ook is gekeken naar hoe het staat met de toegankelijkheid van openbare toiletten in commerciële bedrijven: “In het onderzoek werd duidelijk dat het ondersteund werd, maar de praktische uitvoering bleek voor winkeliers problematischer.” Dat heeft volgens Vrijnsen-de Corte onder andere te maken met de locatie van de wc’s, die vaak achterin dit soort panden is. Ook privacy, veiligheid en extra belasting op personeel en middelen maken het volgens de wethouder in de praktijk moeilijk om in winkels een openbaar toilet te behouden.

Lees ook: Vindbaarheid openbare toiletten in Deurne moet worden verbeterd, vindt fractie OGD

Foto: DMG

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen