9.6 C
Deurne
vrijdag 19 april 2024
Home- DeurneOud-leerling Willibrord Gymnasium David Hordijk terug in Deurne voor pianoconcert in CCD

Oud-leerling Willibrord Gymnasium David Hordijk terug in Deurne voor pianoconcert in CCD

Oud-leerling van het Willibrord Gymnasium David Hordijk geeft zondag 25 februari een pianoconcert in Cultuurcentrum Deurne. Hierin laat hij zijn persoonlijke verhaal horen over de voettocht van 2.500 kilometer die hij maakte naar het Spaanse Finisterre. Hij neemt het publiek mee op de reis naar de plek die voorbij Santiago de Compostella ligt en ook wel wordt omschreven als het einde van de wereld.

“Via een succesvolle crowdfunding campagne hebben we er samen voor gezorgd dat mijn piano me daar heeft ontmoet en we een videoclip konden opnemen”, vertelt Hordijk. “In mijn voorstelling Naar het Einde van de Aarde vertel ik over deze tocht, ondersteund met prachtige beelden van onderweg en mijn eigen pianocomposities.” Daarbij zie je ook beelden van het concert in Spanje bij een vuurtoren op een 600 meter hoge granietrots, die uitzicht geeft op de Atlantische Oceaan.

Meer vertrouwen
De pianist, componist en avonturier beleefde tijdens de toch niet alleen mooie dingen; het was voor hem vallen en opstaan, maar het bracht hem wel veel: “De intentie van mijn tocht is altijd geweest om vrijer te worden. Als je zo lang wandelt, hebt je een grote afstand tot je normale leven waardoor je veel gemakkelijker ziet wat nou echt belangrijk voor je is. Het hele avontuur heeft me veel meer vertrouwen gegeven in wat het leven ook maar brengt.”

Voor David Hordijk liggen voor een gedeelte zijn ‘roots’ in Deurne. De middelbareschooltijd bracht hij door op het Willibrord Gymnasium. “Ik denk met veel warme gevoelens terug aan de piano die in de aula stond, waar ik in tussenuren op zat te spelen. Een bijzondere school waar ruimte is voor wie afwijkt”, vertelt de pianist.

Spijbelgedrag
School was voor David echter niet uitdagend genoeg: “Voor sommige kinderen is er op een gegeven moment gewoon geen niveau meer te bieden. Bij mij leidde dat tot spijbelgedrag, dat soms zelfs zo ver ging dat ik alleen nog maar voor het open podium of voor de debatclub naar school kwam. Dat spijbelen kon natuurlijk niet doorgaan. Toch was er daar altijd oog en ruimte voor wat ik nodig had.“

Na zijn tijd in Deurne, koos Hordijk niet voor het conservatorium, maar voor een studie aan de TU Eindhoven. “Het conservatorium leek me helemaal niet leuk, een plek waar iedereen precies hetzelfde wil en je vooral op je techniek wordt beoordeeld. Daar gaat muziek voor mij niet alleen om. Spelen staat voorop! En ik had het gevoel dat een studie aan de TU voor mij meer ‘spelen’ zou zijn. Toch bleef de muziek altijd lonken, maar dan wilde ik dingen wel op mijn manier kunnen doen.”

Waan van de dag
In zijn TU-tijd bracht David twee albums in eigen beheer uit en op een gegeven moment zette hij zijn master aan de TU Eindhoven stop om zich volledig op muziek te kunnen richten: “Spelen voor mensen is wat ik het allerliefste doe. We leven in een tijd met zo veel prikkels, maar wanneer ik piano speel valt dat allemaal weg. Vergeet ik de waan van de dag, vergeet ik alles om me heen en het enige dat overblijft, is de muziek. Dát gevoel. Dat is wat ik mensen wil geven”

De pianist gaf eerder een bijzonder optreden in het Deurnese cultuurcentrum, dat volledig in het donker plaatsvond. In zijn voorstelling Piano in the Dark liet hij het publiek ervaren hoe het is om te luisteren zonder dat je iets ziet.

Het concert Naar het Einde van de Aarde vindt zondagmiddag 25 februari plaats in de Martinetzaal van Cultuurcentrum Deurne en begint om 15.00 uur. Meer informatie en tickets vind je op ccdeurne.nl.

Foto’s: David Hordijk

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen