13.5 C
Deurne
dinsdag 21 mei 2024
Home- DeurneOud-museumdirecteur Rob Smolders even terug in De Wieger voor presentatie debuutroman

Oud-museumdirecteur Rob Smolders even terug in De Wieger voor presentatie debuutroman

In de periode van 1992 tot 2003 was Rob Smolders directeur van Museum De Wieger en komende zaterdag is hij weer even terug in het museum in Deurne om zijn debuutroman ‘Het meisje niet beminnen. Een kunstenaarsleven’ te presenteren.

Rob Smolders is vooral bekend als schrijver van artikelen over beeldende kunst. Hij was redacteur van het tijdschrift Metropolis M en zijn kunstbeschouwingen en commentaren kun je lezen op zijn website altijdvandaag.nl. Het nieuwe boek is voor Rob Smolders zijn eerste roman die hij schreef.

Modellenboeken
Het verhaal komt voort uit het onderzoek dat hij heeft gedaan naar het leven en werk van de Haagse schilder Cornelis Kloos (1895-1976). Eén bepaald schilderij van de kunstenaar was voor Smolders aanleiding voor een studie die uitmondde in een overzichtstentoonstelling in Museum De Wieger in 1996. De roman van Rob Smolders licht zelfs een tipje van de sluier op over hoe de modellenboeken die Kloos in de loop van de tijd samenstelde, in het museum belandden.

Paul van Dongen
Tijdens de boekpresentatie zal kunstenaar Paul van Dongen, die ook betrokken was bij de Kloos-expositie, Smolders interviewen over de roman. Na afloop is er gelegenheid het boek te laten signeren en Paul van Dongen maakt op verzoek een kleine modeltekening in de stijl van Kloos.

Intieme boeken
De roman van Smolders beschrijft het leven van een idealistische kunstenaar die uitsluitend jonge meisjes schildert. Hij ziet honderden modellen komen en gaan en schept voor hen in zijn atelier een bijzondere, beschermende omgeving. Bij het naderen van zijn levenseinde vraagt hij zich af hoe hij zijn minutieus bijgehouden modellenboeken kan doorgeven aan iemand die begrijpt waar dit over ging. Er is, realiseert hij zich, maar één persoon op de wereld die hij met die opdracht kan opzadelen. Waarmee zij voor de vraag staat: horen die intieme boeken in het vuur, of verdienen ze het gered te worden van de vergetelheid?

‘Het meisje niet beminnen. Een kunstenaarsleven’ wordt zaterdag 11 maart om 14.00 uur gepresenteerd in het literair café van Museum De Wieger, de zaal is open vanaf 13.45 uur. In het geval dat de presentatie van 14.00 uur vol zit, vindt er ook om 15.30 uur een ronde plaats. De entree bedraagt 5 euro. Reserveren is gewenst en kan via activiteiten op dewieger.nl.

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen