6.1 C
Deurne
donderdag 1 december 2022
Home- DeurneOuderen in Deurne vragen moeilijk hulp

Ouderen in Deurne vragen moeilijk hulp

Er bestaat een speciale werkgroep voor; Wonen, Zorg en Welzijn Deurne. Zij houden zich bezig met een gelijknamig project dat als doel heeft om in beeld te brengen hoe oudere Deurnenaren hun toekomst zien. Vorige week presenteerden zij hun uitkomsten.

We leven in een vergrijzende samenleving. Dat is in Deurne niet anders dan in de rest van Nederland. Maar grijs worden betekent niet dat je geen wensen meer hebt, dat bleek wel uit de opkomst bij de presentatie. Er werd ongeveer zestig man verwacht, maar er kwamen er honderd.

Respons
Vanaf mei trok de werkgroep de wijken in om wensen en verwachtingen van inwoners richting gemeente te verzamelen. Via een enquête deelden zo’n 450 ouderen hun mening. De werkgroep was blij met deze respons, maar de aanwezigen op de slotavond noemden dit een mager resultaat. Zij vrezen dat alleen de mondige ouderen van zich hebben laten horen en dat de uitkomsten van de enquête dus niet representatief zijn voor de totale groep van 5500 ouderen die de gemeente rijk is.

Wensen
Als er iets is dat duidelijk werd op basis van de enquête, dan is het wel dat ouderen zo lang mogelijk thuis willen blijven wonen. Verder wensen zij meer activiteiten in hun wijk en een eigen wijkhuis.

Toekomstbestendig
Bewustwording was een belangrijk thema van de avond. Veel mensen denken dat hun huis wel ‘toekomstbestendig’ is, maar puntje bij paaltje hebben ze geen idee wat dit inhoudt. Hier is een grote slag te slaan, vindt de werkgroep. Ze willen mensen ertoe aanzetten om hier actief in mee te denken.

Drempel
Toen de resultaten in groepjes  besproken werden, viel op dat inwoners van Deurne geen idee hebben van hoeveel zorgaanbieders hun dorp rijk is.  Marnix Schlösser verklaarde dit door te vertellen dat wanneer er écht een hulpvraag is, mensen hun weg naar de instanties wel vinden. Als wethouder heeft hij het sociale domein in zijn portefeuille. Wat hij hieraan wel toevoegde is dat de drempel om hulp te vragen voor ouderen hoog is. Ze durven in veel gevallen hun kinderen niet meer te vragen omdat ze denken dat zij het te druk hebben.

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen