12.5 C
Deurne
donderdag 23 mei 2024
Home- DeurneOuderen van Zeilbergse Woonzorgboerderijen staan nog middenin de maatschappij

Ouderen van Zeilbergse Woonzorgboerderijen staan nog middenin de maatschappij

Op het eerste oog lijken de vier gebouwen op de hoek van de Blasiusstraat en Jagerweg gewone zorgtehuizen te zijn. Wie achterom loopt, ontdekt echter iets anders. De woonboerderijen zijn ingebed in hun landelijke omgeving en al ruim vijf jaar het thuis van Zeilbergers die niet meer zelfstandig kunnen wonen.

Wandelen door de tuin, tuinieren in de moestuin of op een bankje naar de schapen kijken. Voor de 28 bewoners van de woonzorgboerderijen, vier losstaande panden, is het dagelijkse kost. Net als vroeger, toen velen van hen nog zelfstandig woonden op een boerderij in het voormalige kerkdorp.

“Dat is ook precies onze bedoeling”, vertelt clustermanager Elvira Adams van De Zorgboog waaronder deze locatie valt. “Een groot deel van onze bewoners heeft dementie, maar wij zorgen ervoor dat ze nog zo veel mogelijk hun hobby’s of werk van vroeger kunnen uitoefenen.”

Schoffelen en zingen
Dat gebeurt niet alleen binnenshuis of in de tuin, maar ook buiten de muren en hekken. Zo is er een meneer die elke week door een vrijwilliger wordt meegenomen naar het kerkhof om daar te schoffelen. Dat is zijn vroegere werk. En er is een mevrouw die wekelijks wordt opgehaald om te zingen bij het koor waar zij al decennia lid van is.

“Ouderen die hier komen wonen, worden niet ‘opgenomen’, maar blijven onderdeel van de maatschappij. Daarom vinden we het ook belangrijk dat familie en vrienden hier komen om samen met hun naaste dingen te doen.” Toevallig is hiervan deze middag een mooi voorbeeld te zien in een van de woonkamers. Een kleinzoon van een bewoner leest de krant voor.

In de huidige tijd, waarin het personeel weinig tijd heeft voor andere zaken dan de dagelijkse zorg, is dat één op één contact heel waardevol, bevestigt vrijwilligerscoördinator Wendy Crommentuyn. “Daarvoor zoeken we ook nog vrijwilligers die bijvoorbeeld met een bewoner gaan wandelen of een spelletje doen.”

Weer of geen weer
Buitenactiviteiten zijn populair onder de ouderen. Velen lopen dagelijks door de tuin. “Bij erg slecht weer moeten we ze soms tegenhouden”, zegt Wendy met een lach. De tuin biedt volop zitmogelijkheden, zoals in de serre of op een bankje nabij de aangrenzende percelen waar dieren grazen.

“Dankzij de Stichting Vrienden van Woonzorgboerderijen Zeilberg staan op de grond hiernaast herten en schapen. De stichting zorgt voor het onderhoud en voor de dieren. Onze buurman aan de andere kant is dierenarts en hij heeft onder andere kippen rondscharrelen die onze bewoners ook kunnen zien.”

Het is tekenend voor de band die de woonzorglocatie heeft met lokale mensen en verenigingen. Dit hechte netwerk zie je ook terug in de evenementen die gehouden worden. Van mei tot september bijvoorbeeld is er iedere donderdag een muziekavond in de tuin. Veel plaatselijke clubs werken hier belangeloos aan mee, zoals Muziekvereniging Excelsior en het koor Vela Monte.

Voorjaarsmarkt
Op zondag 26 mei houden de woonzorgboerderijen een Voorjaarsmarkt vanwege hun vijfjarig bestaan. Er zijn onder andere spullen te koop die door de bewoners zelf geknutseld, geschilderd of gehaakt zijn. De opbrengst gaat naar een barbecue voor het personeel en de ouderen.

Foto’s: Josanne van der Heijden

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen