8.3 C
Deurne
vrijdag 29 maart 2024
Home- DeurneOvervallers tankstation Leembaan in Deurne krijgen werkstraf en jeugddetentie

Overvallers tankstation Leembaan in Deurne krijgen werkstraf en jeugddetentie

De twee jongens van 15 en 16 jaar die op 18 januari het Esso-tankstation aan de Leembaan in Deurne overvielen onder bedreiging van een mes, zijn donderdag in de rechtbank Oost-Brabant veroordeeld tot werkstraf en jeugddetentie. De jongste dader krijgt voor de gewapende overval 120 dagen jeugddetentie, waarvan 60 dagen voorwaardelijk en de oudste krijgt 140 uur werkstraf en 3 maanden voorwaardelijke jeugddetentie.

De jongens bedreigde begin dit jaar de kassabediende van het tankstation en eiste geld door een mes in de richting van de medewerkster te houden. Daarbij riepen de twee: “Geld, geld, ik wil geld, pak het geld”. De daders maakte 235 euro buit uit de kassa en gingen er op een scooter vandoor.

Verkeerde keuzes
Bij de beslissing over de straf heeft de rechtbank gelet op de aard en de ernst van het gepleegde strafbare feit. De twee jongens zouden uit ‘puur winstbejag’ verkeerde keuzes hebben gemaakt. Eén van de jongens heeft het geld gebruikt om sigaretten voor zijn groepsgenoten te kopen. De andere dader kocht er snoep van en betaalde zijn groepsgenoten zodat ze zouden zwijgen over de overval.

Onveiligheid
Bij de overval zouden ze volgens de rechter ook geen enkel oog hebben gehad voor de gevolgen voor het slachtoffer die veel last heeft van de gebeurtenis. Dit blijkt ook bij de terechtzitting waarbij het slachtoffer spreekt over de enorme impact die dit voorval heeft gehad op haar. Haar gevoel van onveiligheid op haar werk is niet meer verdwenen.

Messen
Uit het dossier van van de verdachten blijkt dat het niet gaat om een impulsieve daad. “Verdachte is volgens zijn zeggen tijdens school gevraagd ‘mee te doen’, is in de avond meegegaan en wist dat voor de overval messen waren gekocht. Weloverwogen heeft verdachte een capuchon opgedaan en een mondkapje voor, om eventuele herkenning te bemoeilijken”, legt de rechtbank uit. De jongste dader keek ook video’s van Opsporing Verzocht om te zien hoe een overval wordt uitgevoerd en vroeg vervolgens de andere jongen op school om ‘s avonds mee te gaan.

Spijt
De rechtbank vindt het wel positief dat de oudste verdachte kort na de overval een brief heeft geschreven aan het slachtoffer omdat hij spijt had. Bij de terechtzitting heeft hij deze brief aan het slachtoffer voorgelezen. Op basis hiervan heeft de rechtbank het idee dat de verdachte oprecht spijt heeft van zijn daad.

Voorwaardelijke straf
De rechtbank heeft de brief meegewogen in haar beslissing waardoor de 16-jarige jongen een geheel voorwaardelijke jeugddetentie krijgt, in de hoop dat hij niet opnieuw de fout ingaat. Ook moet de jongen een werkstraf uitvoeren van 140 uur. Daarnaast krijgt hij een meldplicht bij de jeugdreclassering, een alcohol- en drugsverbod en moet hij tijdens de proeftijd van twee jaar meewerken aan systeemtherapie en bij een gastgezin verblijven.

Volgens een psycholoog is de 15-jarige verdachte licht verminderd toerekeningsvatbaar. Er zou sprake zijn van een zogenaamde reactieve hechtingsstoornis. Omdat de kans op herhaling volgens deskundigen groot is, legt de rechtbank als stok achter de deur een deel van de jeugddetentie voorwaardelijk op. Hij kreeg 120 dagen jeugddetentie, waarvan 60 dagen voorwaardelijk. Verder krijgt hij een meldplicht bij de jeugdreclassering en moet hij tijdens zijn tweejarige proeftijd begeleid wonen en meewerken aan eventuele begeleiding, behandeling en trainingen.

De jongens moeten het slachtoffer daarnaast samen een schadevergoeding betalen van ruim 1.500 euro.

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen