9.6 C
Deurne
vrijdag 19 april 2024
Home- DeurnePaaseitjes zoeken en pasgeboren kuikentjes knuffelen bij Parkboerderij in Deurne

Paaseitjes zoeken en pasgeboren kuikentjes knuffelen bij Parkboerderij in Deurne

Stichting De Parkboerderij in Deurne opent op Eerste Paasdag haar poorten. Er zijn dan onder andere pasgeboren kuikentjes te bewonderen én voorzichtig te knuffelen. Ook kunnen kinderen op het terrein paaseitjes zoeken en loopt er zelfs een heuse paashaas door de wei.

Tussen het speuren door is er gelegenheid om kennis te maken met de pasgeboren geitjes en lammetjes. “En het voorjaar is helemaal compleet met de vele bloemen rond de dierenweide. Voor de hele familie leuk om er even uit te zijn op paaszondag”, vertelt Antoine van Baars van de Parkboerderij.

Opgeknapte volière
Hij vertelt dat het ook een mooie kans is voor de mensen die de opgeknapte volière nog niet hebben gezien, om eens een kijkje te nemen bij de bewoners ervan: “Je vindt er tal van mooie vogels die rond deze tijd van het jaar luid en duidelijk zingen. Het is immers tijd om nestjes te bouwen en daarna eitjes uit te broeden.”

Van Baars hoopt dat het weer zondag meezit: “Dat is zo’n factor die niemand in de hand heeft. Op dit moment is het bijvoorbeeld door het natte weer redelijk modderig. Het gebrek aan voldoende gras dat daardoor ontstaat, lossen we nu op door extra hooi en ander voer aan te bieden aan de dieren.” Overigens is volgens Van Baars (oud) brood voeren ook toegestaan: “Wanneer mensen dat willen doen, is het wel handig om het te doen op plekken waar de wei droog is.”

Educatie
Naast alle gezelligheid heeft de Parkboerderij nog een belangrijk ander doel, namelijk educatie. “Het voorzichtig knuffelen met de jonge kuikentjes leert de kinderen bijvoorbeeld om respect te krijgen voor dieren”, legt Van Baars uit.

Ook wil de stichting kinderen laten zien dat eieren in de supermarkt door kippen worden gelegd en dus niet vanzelfsprekend in het winkelschap terecht komen. De informatieborden die bij de dierenweide staan zijn speciaal voor dit educatiedoel ontworpen.

Het overdragen van kennis gebeurt verder door schoolbezoeken aan de Parkboerderij. “We gaan bijvoorbeeld met jonge geitjes op bezoek op scholen. Altijd heel gezellig en voor kinderen heel leerzaam. Ook verwelkomen we groepen mensen uit verzorgingshuizen die daar baat bij kunnen hebben”, aldus Van Baars.

Vrijwilligers
Voor velen in Deurne is de Parkboerderij bij het Groot Kasteel inmiddels niet meer weg te denken, maar in in 2011 besloot de gemeente Deurne nog dat de kosten voor de dierenweide naast het Kasteel aan het Haageind te hoog werden en moest het hertenkamp het veld moest ruimen. Doordat oud-Boerenbonddirecteur Dick Kroot en Tonny Nooyen samen met een club vrijwilligers het park in eigen beheer hebben voortgezet, kon in september 2022 uiteindelijk toch het tienjarig bestaan van Parkboerderij Deurne worden gevierd.

De stichting werkt met vrijwilligers. “Dat zijn voornamelijk  gepensioneerde boeren met veel kennis van de dieren die in de wei lopen”, zegt Van Baars. “Maar we zijn nu ook bezig met de werving van nieuwe vrijwilligers. En dat mogen ook jongere gegadigden zijn.”

Visitekaartje
“We zijn er vooral trots op dat we met elkaar de dierenweide hebben kunnen behouden.
In combinatie met het Dinghuis is het een toeristische locatie van niveau geworden. Het is een visitekaartje voor Deurne. Heel mooi dat we daaraan bij hebben kunnen dragen”, zegt Antoine van Baars. 

De Parkboerderij is op Eerste Paasdag geopend van 10.00 tot 11.30 uur. De toegang is gratis. Wel is er een mogelijkheid om met een QR-code vrijwillig een bijdrage te schenken voor het onderhoud van de dierenweide.

Foto: Parkboerderij Deurne

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen