17.1 C
Deurne
zondag 19 mei 2024
Home- NeerkantPauselijke onderscheiding voor organist en dirigent Theo van Teeffelen uit Neerkant

Pauselijke onderscheiding voor organist en dirigent Theo van Teeffelen uit Neerkant

Na 65 jaar was het zaterdagavond in de Neerkantse St. Willibrorduskerk de laatste eucharistieviering voor organist Theo van Teeffelen. Hierbij werd hij Pauselijk onderscheiden door pastoor Dieter Hedebouw die hem het Pro Ecclesia et Pontifices opspeldde voor zijn bewezen diensten aan de katholieke kerk. Na de plechtigheid was er voor Van Teeffelen een receptie in Café De Peet in Neerkant.

Naast de 65 jaar dat hij actief was als organist van de parochiekerk in Neerkant, was Theo ook 35 jaar dirigent van het kerkkoor en 32 jaar werkzaam als koster.

Harmonium
Zijn carrière begon eigenlijk toen hij tien jaar oud was en de zusters Fransiscanessen een uitverkoop hielden. Voor een tientje kocht Theo er een harmonium waar hij op begon te spelen. Later kreeg hij van zijn ouders een piano en volgde hij lessen in Meijel.

Toen pastoor Brandsma hem benaderde om als organist op te treden in de kerk was Van Teeffelen nog maar 15 jaar oud. “De oude koster stopte omdat hij niet meer kon spelen. De pastoor werd verteld: ‘Kees die heeft een zoon die pianoles krijgt en als enige in Neerkant kan spelen.’ Dus toen werd mij gevraagd omdat te doen en ben ik gewoon begonnen. Zo ging dat toen in die tijd”, vertelt Theo van Teeffelen.

Koster
Op een gegeven moment stelde de pastoor voor dat Van Teeffelen misschien maar eens naar het conservatorium moest gaan om zich muzikaal nog verder te ontwikkelen. Zijn ouders stemden daarmee in en Theo begon zijn studie kerkmuziek in Tilburg. Ook volgde hij de opleiding tot Koster A en Koster B, in Eindhoven en Den Bosch. Daarna kwam er voor Theo een leven vol muziek.

Van Teeffelen is niet alleen bekend vanwege zijn orgelspel dat hij 65 jaar ten gehore bracht in onder meer Neerkant, maar is in de regio ook dirigent geweest van vele verschillende koren. “Soms had ik wel tien repetities per week. Dat gaat ondanks dat ik nu 81 wordt gelukkig nog prima, maar ik stop liever op het hoogtepunt.”

Oude Weelde
Theo was 25 jaar dirigent van Musical Voices in Neerkant en van 1987 tot 2007 ook van het Deurnes Mannenkoor. Verder was hij als dirigent ook actief bij onder meer het ouderenkoor Asten, het gemengd zangkoor St. Jozef en ouderenkoor de Peelzangers in Liessel. Bij het kerkkoor in Neerkant en het kerkkoor Sint-Willibrordus in Liessel combineerde hij zijn dirigentschap met zijn taak als organist. Bij het ouderenkoor de Oude Weelde in Neerkant blijft Van Teeffelen nog wel actief als dirigent.

Foto’s: Theo van Teeffelen/Museum Techniek met ’n Ziel

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen