11.6 C
Deurne
vrijdag 24 mei 2024
Home- DeurnePeelgemeenten willen regionaal bedrijventerrein tussen Helmond en Someren

Peelgemeenten willen regionaal bedrijventerrein tussen Helmond en Someren

De zes Peelgemeenten Deurne, Helmond, Asten, Someren, Laarbeek en Gemert-Bakel hebben donderdagmiddag hun plannen bekendgemaakt voor een regionaal bedrijvengebied tussen Helmond en Someren. De Deurnese wethouder Marinus Biemans legde namens de samenwerkende gemeenten uit dat er op twee locaties in totaal ongeveer 150 hectare wordt gereserveerd voor ‘Brainport-Oost’.

“Het creëren van meer ruimte voor nieuwe en bestaande bedrijven is een belangrijke opgave voor de regio. Hiermee dragen we bij aan een levendige regio om te wonen en werken. Met een regionaal bedrijventerrein ontstaat lokaal ook schuifruimte en dus lokaal ook meer mogelijkheden”, aldus Biemans.

Bereikbaarheid
Bijna vier jaar zijn de Peelgemeenten bezig geweest met het zoeken van een geschikte plek. De keuze voor het gebied Varenschut in Helmond en Lungendonk in Lierop heeft volgens Biemans vooral te maken met de bereikbaarheid via de A67, de oppervlakte van het gebied en de gesteldheid van de bodem en het water in de omgeving. Het nieuwe bedrijventerrein is nodig volgens de Deurnese wethouder en bestuurlijk kartrekker van het project, omdat er nauwelijks vrije ruimte voor bedrijfslocaties beschikbaar is in de zes Peelgemeenten. Dit terwijl de behoefte eraan juist groeit.

De bewoners en bedrijven in het gebied werden donderdagochtend nog voor de persconferentie in het gemeentehuis van Deurne al op de hoogte gebracht van het plan. Om te voorkomen dat er grondspeculatie gaat plaatsvinden, geldt er voor beide locaties het voorkeursrecht. Dit betekent dat eigenaren hun grond bij verkoop eerst aan de gemeente Helmond of Someren moeten aanbieden.

De verwachting is dat het nog ongeveer vijf jaar duurt voor de eerste ondernemers zich kunnen vestigen op het nieuwe regionale bedrijventerrein.

Foto: Mario van Dinther/gemeente Deurne

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen