10.8 C
Deurne
donderdag 25 april 2024
Home- DeurnePetitie tegen werkzaamheden in de Peel overhandigd aan Janke van Dijk

Petitie tegen werkzaamheden in de Peel overhandigd aan Janke van Dijk

In het Broemeerbos van Helenaveen is vorige week vrijdag de petitie van Erik Vink voor het behoud van de Peel overgedragen aan Janke van Dijk. Zij is raadslid van DeurneNu, woonachtig in Helenaveen en zet zich in voor de Peel. Van Dijk nam de handtekeningen op persoonlijke titel in ontvangst. Of de bezwaren nog op tijd komen om verdere werkzaamheden te voorkomen, is de vraag.

De petitie is een vervolg op eerdere acties van onder meer actiegroepen als Help De Peel Verzuipt, Het bos de klos en Werkgroep Behoud De Peel. Maar ook omwonenden en de Dorpsraad van Helenaveen hebben hun zorgen al eerder uitgesproken. Initiatiefnemer van de petitie, Erik Vink merkt van dichtbij wat er gebeurt met het Peellandschap: “De Peel is als een oude dame en laat niet met zich sollen. De natuur valt niet te controleren”. Ondertussen wordt dit wel geprobeerd door Staatsbosbeheer, meent Vink.

‘Aan de lippen’
Naast de petitie, heeft hij een open brief gestuurd aan de minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, Staghouwer: “Wij richten ons tot u vanuit de Peel, met een klemmend beroep op u om bijgaande petitie uw volle aandacht te geven, en waar mogelijk maatregelen te treffen. Het water staat ons – letterlijk en figuurlijk – aan de lippen.” Vink denkt dat de Europese subsidie voor de vorming van hoogveen binnen het miljoenenproject Life+ Peelvenen, zwaarder weegt voor de minister dan zoals hij het noemt: ‘de teloorgang van het gebied waar Nederlandse belastingbetalers willen wonen en wandelen’.

Tekst gaat verder onder de foto’s

Sceptici
In 2015 is het project Life+ gestart, met als doel het hoogveen te herstellen. Iets wat volgens sceptici vrijwel onmogelijk is en desastreuze gevolgen heeft voor de Peel. “Als minister van Landbouw bent u de enige die Staatsbosbeheer tot concessies kan bewegen om de verwoesting van een cultuurhistorisch waardevol natuurgebied te stoppen”, legt Vink in zijn brief uit.

Brandgevaar
Hij vindt dat de Deurnsche Peel afgenomen is van de bewoners: “De hoge waterstand maakt een groot gedeelte ontoegankelijk en zelfs levensgevaarlijk, niet alleen door het brandgevaar, met twee jaar geleden de grootste natuurbrand die ons land ooit kende. Muggenplagen, schimmelvorming en verzakkingen tasten het woongenot en onze gezondheid aan. Sporen van Peelwerkers en Romeinen verdwijnen, oude turfvaarten in beschermd dorpsgezicht zijn gedempt, en ook het Broemeerbos dreigt hier op termijn onder water te worden gezet.”

Klimaat
Vink kan de werkzaamheden niet rijmen met de klimaatmaatregelen: “Dit alles terwijl we bomen zo hard nodig hebben, en veenmos vele eeuwen nodig heeft om te groeien. Waarbij het de grote vraag is of dat in ons huidige klimaat nog wel lukt. Temeer omdat de waterstand rond de Peel, waar vele boerenbedrijven zijn gevestigd, vooralsnog lager blijft – en water ondanks al die lelijke dijken nu eenmaal naar het laagste punt stroomt. De Peel als lekkende badkuip. Ik nodig u graag uit de intense troosteloosheid van mijn geboortegrond eens te komen bekijken.”

Met de petitie en de brief aan minister Staghouwer hoopt Erik Vink dat het project in overleg met omwonenden wordt bijgestuurd. “De ondertekenaars van mijn petitie, 1.375 binnen een maand, delen de stille hoop dat dit kan. Een gebaar van u zou het vertrouwen in de overheid herstellen”, legt Vink uit.

Foto’s: Josanne van der Heijden

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen