Het Peelland Interventieteam (PIT) heeft donderdag 20 april bij controles op verschillende plaatsen in de gemeente Deurne diverse misstanden geconstateerd. Een groot deel van de overtredingen heeft te maken met het onjuist huisvesten van arbeidsmigranten.
De gemeente constateerde op meerdere locaties dat er sprake is van adresfraude, strijdigheid van het bestemmingsplan en overtredingen in het kader van het bouwbesluit.
Adresfraude
Uit de controles bleek onder meer dat de Basisregistratie Personen (BRP) niet overeenkomt met de feitelijke situatie. “Mensen vergeten zich bij de gemeente uit te schrijven of in te schrijven wanneer zij voor enkele maanden verblijven. Hierdoor is er sprake van adresfraude”, meldt het PIT-team. Daarnaast beschikken de gecontroleerde woningen niet over de juiste vergunning voor kamerbewoning waardoor de activiteiten in strijd zijn met het bestemmingsplan.
Extra slaapkamers
In een aantal van de panden waren bouwkundige aanpassingen gedaan om extra slaapkamers te creëren met als doel om meer personen te huisvesten. De ruimten voldeden volgens het Peelland Interventieteam niet aan het bouwbesluit: “Dit vanwege het ontbreken van onder andere ramen waardoor er onvoldoende daglicht en ventilatiemogelijkheden zijn.” De bewoners verleenden volledige medewerking aan de controles, waar mogelijk zijn de misstanden in samenwerking met de bewoners of eigenaren ongedaan gemaakt.
Samenwerking
Het PIT-team dat sinds 2017 actie is, houdt regelmatig controles op locaties waarvan sterk het vermoeden bestaat dat er sprake is van misstanden of niet voldoen aan wet- en regelgeving. Hierbij wordt samengewerkt met verschillende partners zoals de GGD, NVWA, Belastingdienst of Omgevingsdienst. Tijdens deze controle was er een samenwerking tussen de gemeente, veiligheidsregio Brabant-Zuidoost (brandweer) en de politie. Het team kijkt naar brandveiligheid, boekhouding, illegale bewoning, vergunningen, inschrijving Basisregistratie Personen (BRP), mensenhandel, prostitutie, drugs, sociale zekerheidsfraude en andere overtredingen. Het PIT werkt ook nauw samen met zorg- en welzijnsinstanties om te komen tot duurzame oplossingen.
Signalen
Bij veel van de acties van het PIT-team is een tip de aanleiding om een controle uit te voeren. “Deze signalen kunnen van bewoners van de Peelgemeenten komen of van een samenwerkende PIT-partner. In dit geval zijn er diverse meldingen ontvangen over het aantal bewoners dat niet overeenkomt met het aantal personen dat staat ingeschreven in het BRP”, legt het PIT-team uit.
Inwoners kunnen overlastsituaties en verdachte situaties doorgeven aan het PIT. Dit kan anoniem via telefoonnummer 0492-587 903 of per e-mail info@pitteam.nl. Tips worden vertrouwelijk behandeld. Inwoners kunnen ook anoniem contact opnemen met Meld Misdaad Anoniem via telefoonnummer 0800-7000 of www.meldmisdaadanoniem.nl.
Lees ook: Aanpak Peelland Interventie Team blijkt succesvol; samenwerking voor 4 jaar verlengd
Foto: politie.nl