13.5 C
Deurne
dinsdag 21 mei 2024
Home- DeurnePlannen voor bedrijventerrein in Deurne aan noordkant van Helmondsingel (N270)

Plannen voor bedrijventerrein in Deurne aan noordkant van Helmondsingel (N270)

Mogelijk komen er op termijn ook bedrijven te staan aan de noordkant van de N270 in het gebied tussen de Schalkterweg, Strijpsebaan en de Helmondsingel. Ter hoogte van Koonings Bruidsmode aan de overkant van de weg van Deurne richting Helmond moet met de wijziging van het bestemmingsplan detailhandel mogelijk worden gemaakt.

Dit kunnen bedrijven zijn zoals bouwmarkten, autogarages, keukenwinkels en woninginrichting-zaken. Een nieuwe Mc Drive of bijvoorbeeld Burger King behoren niet tot de mogelijkheden omdat horecazaken zoals fastfood in het gebied niet zijn toegestaan.

Detailhandel
Burgemeester en wethouders van de gemeente Deurne maakten dinsdag bekend dat er een voorbereidingsbesluit is genomen voor een nieuw bestemmingsplan voor de vestiging van zogenoemde perifere detailhandel in het gebied langs de provinciale weg tussen Helmond en Venray.

Twee vliegen in één klap
“In Deurne willen we graag kansen bieden aan onze ondernemers om te versterken en te groeien, terwijl we tegelijkertijd het centrum en onze dorpskernen leefbaar en vitaal willen houden. Met de concentratie van deze grote detailhandelswinkels op een goed bereikbare en zichtbare locatie, slaan we twee vliegen in één klap”, zegt wethouder Tom Oomen

Verspreid aanbod
Deurne is al langer op zoek naar gebieden voor uitbreiding van de detailhandel buiten het centrum. In de Retailvisie uit 2021 wordt geconstateerd dat Deurne een relatief groot perifeer winkelaanbod heeft maar dat dit erg is verspreid over het totale gebied. Dit zou zorgen voor een onduidelijke structuur voor de consument, waarbij de vraag rijst waar je moet zijn voor welke winkels.

Bedrijventerreinen
Dit soort zaken zijn tot nu toe alleen is toegestaan op bedrijventerrein Rijt West en Rijt Oost voor autohandel, bouwzaken en woninginrichting. Op Binderen-Zuid 1 zijn autohandel, landbouwwerktuigen en machines toegestaan en op industriegebied Leemskuilen zijn auto gerelateerde activiteiten toegestaan. Daarnaast wordt er aan de Stationsstraat perifere detailhandel toegelaten in de vorm van de winkels van Praxis en Welkoop.

Best haalbare optie
De gemeente geeft aan dat na een uitgebreid onderzoek de locatie aan de Helmondsingel als meest logische en best haalbare optie uit de bus kwam voor uitbreiding van perifere detailhandel. “Deze locatie voldoet aan de gestelde voorwaarden. De locatie is bijvoorbeeld goed bereikbaar, is goed zichtbaar vanaf de N270 (Helmondsingel) en biedt voldoende ruimte”, meldt de gemeente.

Haalbaarheidsonderzoek
De raad is met de voorkeurslocatie aan de Helmondsingel akkoord gegaan. De volgende stap is nu dat de gemeente voor deze locatie een concreet haalbaarheidsonderzoek gaat uitvoeren. Dit betekent dat er gesprekken gaan komen met ondernemers, grondeigenaren, omwonenden en andere belanghebbenden zoals de provincie. Daarnaast zal worden gekeken naar financiële haalbaarheid en naar de stedenbouwkundige en ruimtelijke inpasbaarheid. Als het onderzoek is afgerond, wordt een concreet plan aan de gemeenteraad voorgelegd. Het is nog niet bekend wanneer dit precies zal plaatsvinden.

Logische keuze
De fractie van Transparant Deurne heeft al gereageerd op de plannen van B&W: “Wij denken dat het college goed gezien heeft dat de aangewezen plek potentie heeft. We vinden het een logische keuze. Maar hoe logisch ook, in het verleden hebben we maar wat aangerommeld in Deurne. Steeds weer een beetje meer. Van Zuid, via West naar Noord hebben we nu een hele halve ring aan bedrijventerreinen. Vermengd met woningbouw, scholen en sportvelden.”

Allegaartje
De partij is bang dat het nieuwe gebied mogelijk ook een mengelmoes wordt die niet bijdraagt aan de eenduidigheid van elk gebied voor perifere detailhandel. “Als Transparant Deurne zouden we niet graag zien dat we in de toekomst in dit gebied ook weer verder gaan rommelen. We vragen het college dan ook om een langjarige visie voor het grotere gebied eromheen vast te leggen. Om expliciet te maken dat PDV hier langs de doorgaande weg kan, maar dat dit niet het begin is van weer een nieuw vermengd gebiedje met straks een allegaartje aan verschillende functies.”

Mooie kans
Wethouder Tom Oomen zegt dat in gesprekken met ondernemers al eerder door hen de wens is geuit voor een goede plek waar dit soort bedrijven zich kunnen concentreren. “Nu een locatiekeuze is gemaakt, is het belangrijk om met elkaar verder in gesprek te gaan. Is de locatie haalbaar is en voor welke winkels deze zou deze locatie geschikt zijn en welke ondernemers ook willen ook daadwerkelijk verplaatsen naar deze locatie? Dit laatste is natuurlijk geen verplichting, maar wel een mooie kans om ons winkelaanbod te versterken”, vertelt Oomen.

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen