29.9 C
Deurne
vrijdag 9 juni 2023
Home- DeurnePodcast 'Nieuw Nederland' over boer en natuur in De Peel

Podcast ‘Nieuw Nederland’ over boer en natuur in De Peel

Met de Deurnese gemeenteraadsverkiezingen voor de deur, is de ruimtelijke ordening in De Peel weer een onderwerp waar nu veel over wordt gesproken en waarover uiteenlopende ideeën bestaan.

In onze regio zijn de spanningen tussen natuur en landbouw goed voelbaar, merkt journalist Maarten Bouwhuis van BNR Nieuwsradio. Hij vraagt zich af of het mogelijk is om de boeren voor de gemeenschap te behouden én herstel van het hoogveen te realiseren?

Racefiets
Bouwhuis maakt de achtdelige podcastserie ‘Nieuw Nederland’ waarvoor hij op een racefiets door Nederland trekt. In aflevering 4 over de Deurnsche Peel en de Groote Peel gaat hij in gesprek met Lieke Verhoeven van Staatsbosbeheer, melkveehouder Jacqueline Ulen, wethouder John Bankers van de gemeente Asten en programmamanager Niels Aten van gebiedsgerichte aanpak Vitale Peel.

Veelzijdig gebied
Bouwhuis ziet tijdens zijn rit dat De Peel een veelzijdig gebied is met waterberging voor de aanpak van droogte, ruimte voor recreatie en ambities voor natuurherstel. “Rondom het natuurgebied liggen van oudsher veel melkveebedrijven. Zij veroorzaken stikstofuitstoot, maar horen ook bij het landschap en de gemeenschap”, concludeert Bouwhuis van BNR.

Uitdagingen
In de podcast over De Peel wil hij er achter komen hoe de uitdagingen rondom dit Natura 2000-gebied gezamenlijk worden aangepakt. Bouwhuis: “In deze aflevering duiken we in de complexe opgaven die in De Peel samenkomen en laten we zien hoe vanuit verschillende kanten aan oplossingen wordt gewerkt.”

Meer info over het project Vitale Peel van de gemeenten Asten en Deurne, waterschap Aa en Maas, ZLTO, Staatsbosbeheer en provincie Noord-Brabant vind je op de website van GGA Groen Blauw.

Bekijk hieronder de video-trailer van de podcast over De Peel.

Beluister hieronder de volledige podcast over De Peel.

Foto: Screenshot BNR

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen