23.1 C
Deurne
woensdag 17 juli 2024
Home- DeurnePolitie betrapt 112 bestuurders vanuit touringcar op gebruik van smartphone tijdens autorijden

Politie betrapt 112 bestuurders vanuit touringcar op gebruik van smartphone tijdens autorijden

De politie heeft donderdag tijdens een rit met een speciale touringcar 112 automobilisten op de bon geslingerd die op provinciale wegen of snelwegen in Oost-Brabant bezig waren op hun smartphone tijdens deelname aan het verkeer. Elk proces-verbaal is goed voor 420 euro; dat is bij elkaar 47.040 euro die één dag in de staatskas verdwijnt.

“Vanuit een touringcar hadden we goed zicht op automobilisten en vrachtwagenchauffeurs. In totaal werden 165 bekeuringen uitgeschreven”, meldt de politie. Naast de 112 proces-verbalen voor smartphonegebruik tijdens het autorijden, werden nog eens 53 automobilisten bekeurd voor andere overtredingen. “In de auto hoor je te focussen op de weg. Toch zijn veel bestuurders nog met andere zaken bezig, zoals de smartphone”, zegt de politie.

Risico’s en gevolgen
Tijdens de handhavingsacties in de touringcar rijden de politie-eenheden Oost-Brabant en Zeeland-West-Brabant door de provincies Noord-Brabant en Zeeland. Wanneer ze iemand tijdens het rijden bijvoorbeeld met een mobiel in de hand zien, schakelen ze volgauto’s in. Deze zetten overtreders aan de kant en bekeuren de bestuurders. Tijdens die momenten probeert de politie ook uit te leggen wat de risico’s en gevolgen zijn van het gedrag.

Afgelopen jaar ging de touringcar op twintig verschillende dagen op pad. In totaal kregen 2200 weggebruikers een bekeuring omdat ze tijdens het rijden bezig waren met een telefoon. Anderen droegen geen autogordel, reden te hard of negeerden een wegmarketing of matrixbord.

Gedragsverandering
De politie legt uit dat naast het handhaven van de verkeersregels het van grote waarde is om het gesprek aan te gaan met de overtreders: “Op die manier kunnen we hen echt duidelijk maken hoe gevaarlijk hun overtreding is en welke consequenties dit kan hebben. Het bewust maken van de ernst van hun gedrag is essentieel om te zorgen voor gedragsverandering en de veiligheid op de weg te verbeteren. Dit kan ongevallen en gevaarlijke situaties in het verkeer voorkomen.”

Foto: Pexels

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen