11.6 C
Deurne
vrijdag 24 mei 2024
Home- DeurnePolitie neemt gelblaster in beslag na overlast van ‘schietende’ jeugd bij supermarkt...

Politie neemt gelblaster in beslag na overlast van ‘schietende’ jeugd bij supermarkt in Deurne

Naar aanleiding van een melding van overlast heeft de politie in Deurne een aantal personen in de kraag gevat. Ter plaatse trof de politie bij een supermarkt jeugd aan die met een zogeheten gelblaster aan het schieten was. Dit is een soort paintball-pistool dat soms niet van echt is te onderscheiden.

De politie waarschuwt dat deze wapens niet in het openbaar gebruikt mogen worden omdat het tot gevaarlijke situaties kan leiden. “Gelblasters zijn legale speelgoedwapens als ze zijn voorzien van CE keurmerk. Ze mogen echter niet op de openbare weg verschijnen. Het lijkt allemaal onschuldig, maar kan leiden tot verschillende strafbare feiten”, meldt de politie in Deurne.

Schietincident
Afgelopen jaar zijn er al meerdere meldingen bij de politie binnengekomen in Utrecht, Rotterdam en Capelle aan den IJssel waarbij werd aangegeven dat er sprake was van een schietincident. In die laatste plaats raakte een man lichtgewond nadat hij met een gelpistool werd beschoten. In Utrecht hebben agenten een bekeuring gegeven aan een persoon die met een gelblaster uit een rijdend voertuig hing en op niets vermoedende vrouwen schoot. Een schot komt zo hard aan, dat als een persoon wordt geraakt er een brandende en pijnlijke plek kan ontstaan. Schiet je er iemand per ongeluk mee in zijn oog, dan kan deze persoon blijvend letsel oplopen.

Grote gevaar
Het grote gevaar zit hem in het uiterlijk van de gelblasters maar ook in de omstandigheden. “Soms zie je het aan de situatie. Een vader die in een park met zijn zoontje plezier maakt met een gelblaster zal niet snel leiden tot een telefoontje naar de politie. Twee jongens met een hoodie over hun hoofd die in het donker over straat lopen met een geweer in hun handen zullen wél tot telefoontjes leiden”, zegt de politie.

AR-15 of Glock
“Van een afstand kun je aan de gelblasters weinig zien. Sommigen zijn kleurrijk en hebben hooguit een beetje de vorm van een vuurwapen. Vaak zit bovenop een grote bol waarin de gelballetjes zitten. Maar we zien ook gelblasters die sprekend lijken op een automatisch vuurwapen zoals de AR-15 of een Glock pistool. Daaraan kun je dus niet van een afstand zien of het een echte is, of een nepwapen”, legt de politie uit.

Waarschuwingsschot
Omdat agenten dus niet altijd direct kunnen vaststellen dat het om speelgoedwapens gaat, rukken agenten bij dit soort meldingen uit met kogelwerende vesten. De persoon die het wapen bij zich draagt kan onder schot worden genomen middels een zogenoemde BTGV-procedure (Benaderingstechniek Gevaarlijke Verdachten). “Zo’n onschuldig spelletje kan dan bij het niet opvolgen van aanwijzingen aflopen in een drama. In Rotterdam werd er bij twee soortgelijke meldingen een waarschuwingsschot gelost”, meldt de politie.

Twijfel
Als mensen twijfelen of er echt een schietincident plaatsvindt of dat het gaat om spelende kinderen, wordt aangeraden om altijd contact op te nemen met de politie. “Ons advies is: houd afstand en bel bij twijfel de politie. Heb je alleen een vraag of lijkt een situatie niet dreigend, bel dan 0900-8844. Lijkt een situatie dreigend, bel dan gerust 112.”

Lees ook: Politie waarschuwt voor TikTok challenge met gel-blasters: ‘Kan fataal aflopen en is strafbaar’

Foto: politie Deurne

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen