16.8 C
Deurne
zondag 24 november 2024
TOP-BANNER-ANIM-3-SEC
Home- DeurnePolitie waarschuwt voor nepagenten in de regio: ‘Daders bellen oudere mensen op...

Politie waarschuwt voor nepagenten in de regio: ‘Daders bellen oudere mensen op en doen zich voor als recherche’

Het komt de laatste tijd steeds vaker voor in onze regio dat criminelen zich voordoen als een bankmedewerker of zelfs een politieagent om zo geld, bankpassen of sieraden van mensen te ontfutselen. De politie waarschuwt op dit moment voor nepagenten die actief zijn in Deurne en omgeving. De slachtoffers zijn vaak mensen uit kwetsbare doelgroepen.

De oplichters die nu bij mensen aan de deur komen, zijn niet gekleed in een politie-uniform. “De daders bellen vaak oudere mensen op en doen zich voor als iemand van de recherche. De nepagenten stellen vragen over waardevolle spullen om deze zogenaamd ‘in bewaring te nemen’. Daarna komen er inderdaad mensen aan de deur. Deze legitimeren zich dan met een vals identiteitsbewijs”, zegt de politie.

Legitimatiebewijs
Die benadrukt dat echte agenten en rechercheurs zich altijd legitimeren met een politielegitimatiebewijs: “Controleer altijd via 0900-8844 of je wel echt door de politie gebeld bent. En als je informatie hebt doorgegeven, laat dan niemand binnen. Doe niet zomaar de deur open voor iemand die zegt van de politie te zijn en check ook altijd het personeelsnummer. Dit kun je laten controleren via 112.”

Een politieambtenaar in uniform hoeft zich niet uit eigen beweging te legitimeren. Maar als je ernaar vraagt, moet die persoon wel het politielegitimatiebewijs tonen. Een persoon die niet in uniform is gekleed, maar burgerkleding draagt en zegt dat hij of zij van de politie is, moet wel uit eigen beweging het politielegitimatiebewijs tonen.

Dure spullen
De nepagenten die vooraf bellen, melden meestal dat er veel inbraken in de buurt van het beoogde slachtoffer zijn geweest en zeggen dan dat het verstandig is om geen dure spullen in huis te hebben en dat je die beter tijdelijk aan de politie kunt geven. De oplichters komen vervolgens langs om die spullen op te halen. “Wij als politie vragen niet naar sieraden of andere kostbaarheden en we nemen ze ook zeker niet in bewaring.”

De politie adviseert slachtoffers van een zogenoemde babbeltruc om altijd aangifte te doen: “Bewaar ook altijd de telefoonnummers waarmee de nepagenten hebben gebeld en deel deze met de politie.” In het geval dat je het vermoeden hebt dat een nepagent bij je aan de deur staat, raadt de politie aan om direct 112 bellen.

Extra aandacht
Om deze vorm van oplichting te stoppen, besteedt de recherche van de politie op dit moment extra aandacht aan deze zaken. “Er lopen verschillende onderzoeken naar deze wijze van oplichting en wie hier verantwoordelijk voor is”, meldt de politie.

Die roept ook samen met het Openbaar Ministerie Oost-Brabant op om extra alert te zijn: “Meld verdachte situaties direct. En deel de preventietips met ouders, grootouders of andere mensen waarvan je weet dat ze kwetsbaarder kunnen zijn voor deze criminelen die de naam van de politie misbruiken.”

Foto: Pixabay

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen