26.1 C
Deurne
donderdag 18 augustus 2022
Home- DeurnePolitieke partij PGP Deurne wil weten of vertraging spoortunnel extra kosten oplevert

Politieke partij PGP Deurne wil weten of vertraging spoortunnel extra kosten oplevert

De spoorwegtunnel die er moet komen aan de Binderendreef in Deurne laat nog jaren op zich wachten, politieke partij PGP wil weten wat de financiële gevolgen zijn van de vertraging. Dit heeft de fractie aangegeven in raadsvragen naar aanleiding van de jaarcijfers die onlangs zijn gepresenteerd.

Hierin meldt wethouder Helm Verhees dat er goed en slecht nieuws over de tunnel. Het bestemmingsplan is al wel vastgesteld en met de omgeving zijn afspraken gemaakt over compenserende maatregelen. Het slechte nieuws: de tunnel wordt niet in 2022 gerealiseerd, maar pas in 2026 omdat ProRail eerst de uitspraak van de Raad van State afwacht. Ook is het vanwege de werkzaamheden aan de Betuweroute voor ProRail pas over vier jaar mogelijk om op het traject door Deurne een treinvrije periode in te plannen.

Financiële risico’s
De fractie van PGP wil weten of er door de vertraging extra kosten moeten worden gemaakt doordat bijvoorbeeld de materialen en de uitvoering duurder uitvallen tegen de tijd dat met de bouw kan worden gestart. Ook moet inzichtelijk worden of de gemeente Deurne hiermee financiële risico’s oploopt, zoals in de vorm van subsidies van andere overheden die wellicht vervallen als de vertraging te groot wordt.

Volgens wethouder Verhees lopen de toegezegde gelden vanuit bijvoorbeeld de provincie geen gevaar, nu de aanleg wordt uitgesteld. Eerder zei hij tegenover het ED: “Die gelden zijn veiliggesteld, daar ga ik zeker van uit.” De totale kosten voor de tunnel komen uit op dertien miljoen. Daarvan betaalt Deurne veertig en de provincie zestig procent.

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen