15.8 C
Deurne
zondag 16 juni 2024
Home- DeurneProcessie en openluchtmis in Zeilberg

Processie en openluchtmis in Zeilberg

Op zondag 5 mei aanstaande keren oude tijden terug in Zeilberg. Het H. Cornelius Genootschap heeft dan drie jubilea te vieren en laat dit niet ongemerkt voorbij gaan.

Lustrums
Al voor de vijfde keer organiseert het genootschap op de eerste zondag van mei een openluchtmis bij de wegkapel op de hoek Blasiusstraat/Beatrixstraat. Verder is het het honderdste jaar dat er een Corneliusviering wordt gehouden in Zeilberg en het is de twintigste keer dat er een openluchtmis plaatsvindt bij de kapel.

Traditie
Het H. Cornelius Genootschap Zeilberg is vijf jaar geleden in het leven geroepen en heeft zich ten doel gesteld om deze eeuw oude traditie binnen de gemeente Deurne levend te houden.

Processie
Om het jubileumjaar kracht bij te zetten organiseert het genootschap eenmalig een processie voorafgaand aan de openluchtmis. Mensen die het gevoel van vroeger willen ervaren zijn welkom om mee te lopen. De processie wordt opgesteld vanaf 9.30 bij d’n Draai en zal om 10.00 uur vertrekken richting de kapel. Harmonie, vaandels, flambouwen, relikwieën en wierook maken deel uit van de stoet. De Zeilbergse communicanten van dit jaar, ‘bruidjes’, de priesters die later de mis verzorgen en de burgemeester zullen van de partij zijn en samen met andere geïnteresseerden door de Zeilbergse straten -die voor de gelegenheid versierd zijn- naar de kapel trekken.
Aan alles is gedacht, er is maar één ding waar het op mis kan lopen; het weer.
Wanneer het regent kan de processie geen doorgang vinden in verband met de kwetsbaarheid van de vaandels.

Openluchtmis, kinderzegeningen en huldiging
Aangekomen bij de kapel zal om 10.30 een openluchtmis worden verzorgd door pater Adriaan Bontjes en pastoor Paul Janssen met daaraan gekoppeld kinderzegeningen en een ceremonie in verband met de huldiging van een erelid.

Plaquettes
In samenwerking met het Zeilbergs Historisch Erfgoed (ZHE) is een overzicht gemaakt van religieuze zusters en paters die geboren/opgegroeid zijn in Zeilberg en hun leven in dienst gesteld hebben aan God en de mensheid. Hun namen zijn vereeuwigd op twee plaquettes, deze zullen onthuld worden.

Feest
Na afloop van de formaliteiten is er feest. In de sfeer van vroeger is er soep, brood en een toetje voor iedereen. De kinderen kunnen zich vermaken met een clown en een springkussen, het geheel wordt luister bijgezet door de plaatselijke muzikant Manfred Spiller. Er is geen eindtijd, het feest is afgelopen wanneer de belangstelling wegebt.

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen